Linkovi

Haško tužiteljstvo predlaže proširenje optužnice protiv Markača i Čermaka


Haško tužiteljstvo predlaže proširenje optužnice protiv dvojice hrvatskih generala – Ivana Čermaka i Mladena Markača za ratne zločine protiv Srba tijekom i nakon akcije "Oluja" na širem području Knin na još dva umrla generala – Janka Bobetka i Zvonimira Červenka, te neimenovane pripadnike specijalne i vojne policije, časnike Hrvatske vojske, dijelove tadašnje vlade, tajnih službi i lokalnih tijela vlasti, pa i dijelove HDZ-a.

Tu vijest jučer kasno popodne u Zagreb su donijeli odvjetnici generala Mladena Markača. Prvotna optužnica protiv generala Čermaka i Markača iz veljače 2004. poimenice je spominjala pet osoba iz Hrvatske koje haško Tužiteljstvo optužuje za udruživanje u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja Srba s područja tzv. Krajine 1995. U toj prvotnoj optužnici uz generale Čermaka i Markača spominju se i general Gotovina, te dva pokojnika - hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak.

Raspravno vijeće Haškog suda početkom ožujka ove godine zatražilo je od Tužiteljstva da ispravi nedostatke te optužnice, posebno u pogledu definiranja kruga sudionika tzv. zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja Srba. Markačevi odvjetnici Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić proširenje optužnice na gotovo čitavu ratnu vladu iz 1995, koju predlaže Tužiteljstvo, nazvali su apsurdnom, te izjavili da optužnica time neće biti ispravljena, već učinjena još nejasnijom. Izrazili su i uvjerenje da će je sada biti lakše pobijati. Odvjetnik Miroslav Šeparović dramatično je najavio kako će prijedlogom proširenja optužnice biti obuhvaćeno tisuću novih ljudi iz optužnice, te je najavio žalbu na taj prijedlog.

Političke reakcije na predloženo proširenje optužnice bile su suzdržanije od onih koje su se mogle čuti od branitelja optuženih. Premijer Ivo Sanader u jeku kampanje za lokalne izbore, koji će se održati u iduću nedjelju, razapet je između očekivanja tradicionalnog HDZ-ovog biračkog tijela, koje treba dobiti na svoju stranu, te zaklinjanja u čvrstu suradnju s Haškim sudom, koje od njega očekuje EU. Jučer se nalazio u Dalmaciji i novinarima je najprije odbio komentirati prijedlog za proširenje optužnice, no nedugo potom na predizbornom skupu svoje stranke u Zadru, ipak se osvrnuo na najnovije vijesti iz Haga. "Nitko neće zatamniti istinu o Domovinskom ratu. Nitko, pa ni Carla del Ponte neće umanjiti značenje "Oluje", koja je bila legalna, legitimna i blistava oslobodilačka akcija," kazao je Sanader. Prijedlog o proširenju optužnice treba, kazao je Sanader, primiti mirno, jer, što je optužnica apsurdnija, lakše će je biti pobiti.

Predsjednik najjače opozicijske stranke Ivica Račan izrazio je žaljenje zbog najnovijeg prijedloga Haškog tužiteljstva, no dodao je da je ne treba shvatiti dramatično. Konačnu odluku, rekao je, ipak donosi Sud, a ne Tužiteljstvo. Na pitanje – može li predloženo proširenje optužnice za zločine otežati početak pregovora s EU, Račan je kazao da početak pregovora ipak više ovisi o Hrvatskoj, nego o Haškom tužiteljstvu.

HSP-ovac Anto Đapić najavio je da će njegova stranka danas zatražiti sazivanje izvanredne saborske sjednice zbog zahtjeva Tužiteljstva za proširenjem optužnice.

XS
SM
MD
LG