Linkovi

Pohvale Hrvatskoj, uz očekivano 'ali'


Pohvale hrvatskim reformama i jedno očekivano “ali”, naravno Haaga, čulo je hrvatsko izaslansto na redovnom godišnjem sastanku s NATO-vim stalnim Vijećem.

Hrvatska je dobrodošla u NATO-savez - poruka je sa razmjene mišljenja hrvatskog izaslanstva, predvođenog ministricom vanjskih poslova i ministrom obrane s NATO-vim stalnim vijećem.

Osnovna je u ovoj razmjeni mišljenja konstatacija da je Hrvatska, pogotovo u ovom zadnjem ciklusu priprema za članstvo, postigla zamjetan a u nekim područjima, opisali su ga, i "impresivan napredak" i da – a ovo je priča koju smo čuli već tko zna koliko puta – do poziva za NATO-savez manjka samo onaj bitan element pune suradnje s haaškim kaznenim sudom.

Pitanja veleposlanika – šefova misija NATO-vih članica - bila su karakteristična i odražavala su načine percipiranja Hrvatske u njihovim zemljama. U politčkoj sferi, osim vječnog i danas ne previše spominjanog Haaga, htjelo se više znati o elementima i provedbi akcijskig plana za suradnju sa sudom, dakle, daje li plan rezultata i događaju li se promjene.

"Događaju se" - tvrdi ministrica Kolinda Grabar – Kitarović.

Potom, pitanja su postavljena o povratku izbjeglica - koji je deklariran kao ekonomski a ne politički problem, pa zatim o jačanju pravne države, reformama, regionalnoj ulozi zemlje.

U vojnom je dijelu NATO-ve saveznike interesiralo kako će Hrvatska realizirati svoj ambiciozan i dobro uznapredovali plan reforme oružanih snaga, pogotovo kroz upit može li se sve zacrtano pokriti planiranim izdvajanjem od 1.85 posto nacionalonog dohotka.

Hrvatska je primjerice najavila uvođenje jedinstvenog informacijskog sustava u logističkom poslovanju oružanih snaga koristeći iskustva nekih NATO-vih saveznika a ministar obrane Berislav Rončević obrazložio je elemente djelovanja radarskog sustava i načina kako funkcionira osuvremenjeni sustav, inače 80 posto korišten za potrebe civilnog zrakoplovstva.

Dobra je vijest da je III ciklus priprema dobro odrađen i da je Hrvatska uspjela postići ono za što se u reformi oružanih snaga zalagala, zadržati njihovu cjelovitost, modernizirati ih i utrijeti put stvaranju suvremenijeg koncepta, kompatibilnog sa NATO-vim i, sutradan, europskim sustavom kolektivne obrane.

XS
SM
MD
LG