Linkovi

Borrell: BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije


Bosnia Government illustration
Bosnia Government illustration

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Radi se o prvom paketu sankcija koje su stupile na snagu 23. februara nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a prije početka invazije na Ukrajinu.

U drugom saopštenju od 4. marta 2022. Borell je potvrdio da se BiH uskladila i sa sankcijama koje je EU uvela 24. i 28. februara nakon vanrednih sastanka ministara inostranih poslova koji su održani u svetlu agresije Rusije na Ukrajinu

Sankcije su uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG