Linkovi

SAD ograničavaju ruski pristup dolarima


A man walks past the Moscow's stock market building in downtown Moscow on Feb. 28, 2022
A man walks past the Moscow's stock market building in downtown Moscow on Feb. 28, 2022

Američko ministarstvo finansija poduzelo je svoje najjače poteze do sada kako bi prekinulo pristup Rusije svojoj imovini, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća, s mjerama usmjerenim i na Rusku centralnu banku i Ruski fond za direktna ulaganja.

Zbog tih poteza Rusija gleda drugi tjedan svoje drske invazije na susjednu Ukrajinu pod teškim diplomatskim i ekonomskim pritiskom. Izaslanstva Kijeva i Moskve sastala su se u ponedjeljak u blizini ukrajinsko-bjeloruske granice radi mirovnih pregovora. U međuvremenu, Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi održati hitnu sjednicu, a ruska valuta je potonula na rekordno nisku razinu.

Potez od ponedjeljka protiv glavne ratne riznice Putinove vlade imat će veliki učinak, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije novinarima rano u ponedjeljak. Dužnosnici Bijele kuće procjenjuju da banka drži oko 630 milijardi dolara u nekoliko valuta, uključujući dolare.

"Ruska centralna banka pokušava vratiti tu imovinu u Rusiju ili u sigurna utočišta kako bi se mogla koristiti za potporu svom gospodarstvu i njihovoj valuti", rekao je dužnosnik tokom pozadinskog brifinga prije otvaranja američkih tržišta.

"Današnja najava zabrane transakcija sa Središnjom bankom Rusije i Fondom značajno će ometati njihovu sposobnost da to učine i spriječiti njihov pristup imovini vrijednoj stotinama milijardi dolara", rekao je visoki dužnosnik. "Samo zahvaljujući našim akcijama, oni neće moći pristupiti imovini koja je u Sjedinjenim Državama ili u američkim dolarima."

Među novim sankcijama u ponedjeljak, Britanija je zabranila britanskim subjektima obavljanje transakcija s ruskom središnjom bankom, ministarstvom financija i fondom, dok je Singapur najavio niz sankcija koje uključuju ciljanje na bankovne transakcije i kontrolu izvoza.

Potezi su uslijedili nakon subotnjeg pokušaja Sjedinjenih Država i saveznika da zakoče rusko gospodarstvo i bankarski sustav izbacivanjem odabranih ruskih banaka iz globalnog platnog sustava poznatog kao SWIFT – sljedeći korak u nizu sve većih sankcija koje kažnjavaju Predsjednika Vladimira Putina za njegovu ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

Potez za uklanjanje ruskih institucija najavljen je u dogovoru s Europskom komisijom, Britanijom, Kanadom, Francuskom, Njemačkom i Italijom. U subotnjem priopćenju, skupina saveznika upozorila je da ovih pet poteza ima za cilj "pozvati Rusiju na odgovornost i kolektivno osigurati da je ovaj rat strateški neuspjeh za Putina".

Saveznici su također obećali četiri druga poteza: uvođenje “restriktivnih mjera koje će spriječiti rusku središnju banku da rasporedi svoje međunarodne rezerve”; poduzimanje koraka za ograničavanje izdavanja stranih putovnica bogatim Rusima; pokretanje transatlantske radne skupine koja će, između ostalog, ciljati na bogatstvo ruskih dužnosnika i elita. I konačno, skupina se obvezala da će “pojačati našu koordinaciju protiv dezinformacija i drugih oblika hibridnog ratovanja”.

Dužnosnik Bidenove administracije rekao je u ponedjeljak da će se de-SWIFTING ruskih banaka – čemu se Bijela kuća danima opirala – odmah osjetiti u Moskvi. I, rekao je, Washington je spreman na daljnju eskalaciju ako Moskva to učini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da, iako su sankcije uvedene Rusiji teške, ona ih je planirala i "ima potencijal da nadoknadi štetu".

Najmanje 350 civila ubijeno je od ruske invazije prošlog tjedna, a još 1700 je ranjeno, priopćila je Ukrajina u nedjelju. Nije bilo informacija o žrtvama među ukrajinskim snagama, a iako je Rusija priznala žrtve među svojim vojnicima, nije javno objavila niti jedan broj.

XS
SM
MD
LG