Linkovi

EU obustavila emitovanje Russia Today i Sputnika na svim platformama


RUSSIA-MEDIA/
RUSSIA-MEDIA/

Evropska unija (EU) obustavila je distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik. Smatra se da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Prema saopštenju, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije.

“Sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji su suspendovani. Ove mere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju”, navodi se u saopštenju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povodom ove odluke poručila da su reči veoma važne u ratnom periodu.

”Svedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili poseju seme podela u našoj Uniji”, poručila je ona.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell je ocenio da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao “operativno oruđe”.

“Danas činimo važan korak protiv Putinove manipulacije i zatvaranja slavine za ruske medije u EU pod kontrolom države. Već smo ranije sankcionisali rukovodstvo RT-a, uključujući i glavnu urednicu (Margaritu) Simonyan i logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizacije sprovode u okviru naše Unije”, poručio je Borell.

U saopštenju koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Russa Today i Sputnik se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, “predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG