Linkovi

Vijek od usvajanja amandmana kojim je Amerikankama dato pravo glasa


Žene protestuju ispred Bijele kuće tražeći pravo da glasaju, (fotografija datira iz 1918. godine)
Žene protestuju ispred Bijele kuće tražeći pravo da glasaju, (fotografija datira iz 1918. godine)

Američki Kongres je prije stotinu godina odobrio ustavni amandman kojim se ženama garantuje pravo da glasaju. To pravo nije poklonjeno, već zarađeno tokom višedecenijske borbe koja je ostavila dugotrajan uticaj na američku politiku.

Predstavnički dom usvojio je 19 amandman američkog Ustava u maju 1919. godine, da bi ga odobrio i Senat 4. juna, a zatim naredne godine ratifikovale savezne države.

"Žene su protestovale, borile se, gladovale, žrtvovale sve za širenje sloboda u našoj zemlji. Od rođenja naše demokratije, žene nisu čekale na promjene, već su radile za njih", poručila je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na događaju kojim je obilježen vijek od usvajanja 19. amandmana.

Jednakost kroz moć

Kada je amandman usvojen, 1919. godine, u Kongresu nije bilo žena. Do tada, jedina članica Predstavničkog doma bila Dženet Renkin iz Montane, koja je međutim izgubila izbornu trku za mjesto u Senatu.

Kada je amandman, kojim je ženama dato pravo glasa, stupio na snagu 1920. godine, birači u Oklahomi izabrali su drugu ženu za Predstavnički dom. Danas ih ima 131.

"Ono što se dogodilo prije 100 godina, otvorilo je put za kandidaturu i izbor rekordnog broja žena, koje donose odluke i u kompanijama i podižu narednu generaciju američkih lidera. Žene koje su se borile za pravo da glasaju vjerovale su da je najbolji način da se promijene zakoni koji su žene tretirali kao građane drugog reda jeste da imaju moć nad onima koji donose takve zakone", naglasila je predsedavajuća Komisije za obilježavanje stote godišnjice pokreta za pravo glasa žena, Kej Kols Džejms.

Jedna od članica komisije, bivša dugogodišnja senatorka Barbara Mikulski, rekla je da se nada da će se na kraju obilježavanja jubileja, Amerika sjetiti da Ustav obuhvata sve, i da u američkom društvu svi imaju šansu da budu uspješni.

XS
SM
MD
LG