Linkovi

Ruska dijaspora u Los Angelesu šalje pisma podrške politički zatvorenim ženama u Rusiji


Pussy Riot nastupa u Edinburgh Fringe, u Edinburghu, Škotska, 15. avgusta 2018.
Pussy Riot nastupa u Edinburgh Fringe, u Edinburghu, Škotska, 15. avgusta 2018.

Zatvaranje zbog političkog neslaganja je posebno teško za žene, kaže Nadya Tolonjikova, osnivač grupe Pussy Riot, koja je u ruskom zatvoru provela 16 mjeseci. Ruska dijaspora u Los Angelesu se okupila da piše pisma podrške ženama koje su zatvorene iz političkih razloga u njihovoj domovini.

Nadja Tolonnikova je stvorila ruski feministički umjetnički kolektiv Pussy Riot. Kažnjena je sa 16 mjeseci zatvora zbog prosvjeda 2012. protiv vjerske netolerancije i bliskih veza ruskog predsjednika Vladimira Putina sa Pravoslavnom crkvom.

Dok je služila kaznu, bila je na štrajku glađu zbog teških uvjeta u zatvoru.

Govoreći za Glas Amerike u Los Angelesu, kaže da su žene politički zatvorenici suočene sa mizoginijom.

„Uobičajena mržnja ruske propagande prema bilo kakvom neslaganju udvostručuje se kada se radi o ženama. U našem slučaju, podvrglo nas se sramu da smo loše majke. To je tipična taktika zlostavljača. Nije bila naša krivnja da nas se odvojilo od naše djece, ali nas se posramljivalo da ne podižemo svoju djecu, nego sjedimo u zatvoru”, Nadya Tolokonnikova, osnivač grupe Pussy Riot

Aktivisti iz ruske dijaspore u Los Angelesu okupili su se da bi pisali pisma ženama koje su politički zatvorenici u njihovoj domovini uključujući i Kseniju Karelinu, koja je, dok je bila u posjeti obitelji, zatvorena u Rusiji zbog navodne male humanitarne donacije za pomoć Ukrajini. Sada je suočena sa kaznom od i do 20 godina zatvora.

„To je mogla biti moja kćerka, koja upravo odlazi tamo da se poveže sa svojim korijenima i obitelji. Mogla bi biti zgrabljena na granici i bačena u zatvor zbog nečega što je napisala online”, kaže aktivistica Misha Suvorov.

Aktivistica Anastazija Kornjenko pokazuje sliku Viktorije Gončarove, koji služi kaznu od 6 i pol godina zatvora. Njeni navodni zločini uključuju postavljanje simbola na društvene medije ukrajinskih desničarskih grupa i promicanje ekstremizma.

„One su odsječene od svijeta i misle da ih kažnjava pravda za nešto loše što su učinile. Kada prime pisma i netko im kaže: 'Drž' se, nisi učinila ništa loše, samo si bila hrabra', onda znaju da nisu napuštene. Ruske vlasti ih ne mogu odsječi od cijelog svijeta”, kaže aktivistica Anastasia Kornienko.

Kornienko kaže da je broj žena političkih zatvorenika na njihovom popisu za pisanje pisama porastao sa 63 na 86 samo u zadnjih mjesec dana pod najnovijim udarom ruske vlade.

XS
SM
MD
LG