Linkovi

Senat Arizone ukinuo zakon o zabrani abortusa iz 19. vijeka


Žene koje se zalažu za pravo na abortus slušaju govoro potpredsjednice SAD Kamale Harris o reproduktivnim slobodama u Tusconu u Arizoni, 12. aprila 2024.
Žene koje se zalažu za pravo na abortus slušaju govoro potpredsjednice SAD Kamale Harris o reproduktivnim slobodama u Tusconu u Arizoni, 12. aprila 2024.

Senat Arizone glasao je za ukidanje državne zabrane abortusa iz 1864. godine.

Senat je glasao 16 prema 14 za ukidanje restriktivne mjere iz 19. vijeka, i očekuje se da će zakon brzo potpisati demokratska guvernerka Katie Hobbs. Dvoje republikanskih senatora glasalo je zajedno sa demokratama za ukidanje zabrane.

Predstavnički dom Arizone prošle nedjelje je usvojio tu mjeru nakon što se mala grupa republikanaca odvojila od ostatka partije i pridružila demokratama u izglasavanju zakona koji je zatim proslijeđen Senatu.

Skoro totalna zabrana abortusa, starija od državnosti Arizone, dozvoljava abortus samo da bi se spasao život majke - i ne pravi izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta.

U presudi prošlog mjeseca, Vrhovni sud Arizone je zaključio da ljekari mogu da se krivično gone na osnovu zakona iz 1864. godine, prema kojem svako ko pomaže izvršenju abortusa može da bude osuđen na zatvorsku kaznu od dvije do pet godina.

Kada guvernerka potpiše prijedlog kojim se ukida taj zakon, statut iz 2022. godine kojim se zabranjuje abortus poslije 15-te nedjelje trudnoće postaje dominantan zakon o abortusu u Arizoni.

Ipak, postojao bi period kada bi skoro svi abortusi u državi bili nezakoniti, jer ukidanje neće stupiti na snagu 90 dana od kraja zasjedanja državne skupštine, vjerovatno u junu ili julu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG