Linkovi

Abortus - pitanje koje i dalje dijeli Amerikance


Protest aktivista za prava na abortus ispred zgrade Državne skupštine u Montgomeriju, u Alabami, 19. maja 2019. (Foto: Reuters/Michael Spooneybarger)
Protest aktivista za prava na abortus ispred zgrade Državne skupštine u Montgomeriju, u Alabami, 19. maja 2019. (Foto: Reuters/Michael Spooneybarger)

Nakon što je nekoliko američkih saveznih država nedavno usvojilo zakone kojima se strogo ograničava pravo žena na prekid trudnoće, pojedini u Sjedinjenim Državama se nadaju da će to na kraju dovesti do preispitivanja odluke Vrhovnog suda iz 1973. godine, kojom je legalizovan abortus. Međutim, brojni aktivisti oštro su kritikovali sporne zakone, što je podsjetnik da je, uoči predsjedničkih izbora naredne godine, američko društvo i dalje duboko podijeljeno kada je riječ o prekidu trudnoće.

Od Džordžije do Mizurija i Alabame - protivnici abortusa proglašavaju pobjedu nakon usvajanja zakona, kojima se strogo ograničava pravo žena na prekid trudnoće. U Alabami, abortus je zabranjen u gotovo svim slučajevima, pa i kada je riječ o silovanju i incestu. U Mizuriju je, uz podršku republikanaca kao što je Nik Šroer, usvojen zakonski prijedlog kojim se abortus zabranjuje poslije osam nedjelja trudnoće

“Da li bi ga (fetus) trebalo ubiti samo zato što bi bio smetnja roditeljima ili bi bio neželjen? Odgovor je jednostavno ne”.

Pristalice prava na abortus u Mizuriju i Alabami protestuju zbog novih ograničenja koja, kako ističe učesnica protesta Kristin Ford, ugrožavaju osnovna prava žena.

“Protivnici abortusa i republikanski političari su davno jasno stavili do znanja da im je cilj da se ukine presuda u slučaju Ro protiv Vejda, da se abortus proglasi nelegalnim, a žene kazne”.

Presudom Vrhovnog suda u slučaju Ro protiv Vejda, 1973. godine je uspostavljeno ustavno pravo žena na abortus. Protivnici abortusa smatraju da je sada najbolja šansa da se presuda ukine, i to zahvaljujući konzervativnim sudijama koje je imenovao predsjednik Donald Trump - Nilu Gorsaču i Bretu Kavanou. Stručnjaci, kao što je Džesika Voters sa Američkog univerziteta, se slažu sa tom ocjenom.

“Vidjeli smo da je Vrhovni sud u prošlosti bio spremniji da, na neki način, ospori tu presudu, iako nije govorio da želi da je u potpunosti ukine. Međutim, usvojeni zakoni su pokušaj da se odluka o legalizaciji abortusa dalje ograniči ili potpuno ukine”.

Nedavne odluke pojedinih saveznih država da ograniče abortus su najnovije poglavlje višedecenijske političke bitke o tom pitanju, kaže analitičar sa Univerziteta Stenford Moris Fjorina.

“Ljudi koji su protiv abortusa jednostavno žele da život nerođenog djeteta bude najviši prioritet. Oni koji podržavaju abortus žele da prava majke budu najvažnija. A, između je veći dio javnosti koja smatra da su ti stavovi suprostavljeni i da je potrebna određena ravnoteža”.

Pojedini demokratski predsjednički kandidati već su se oglasili povodom pitanja abortusa, koje bi moglo da bude faktor na izborima naredne godine, naročito za demokrate, smatra Džesika Voters.

“Ako budu smatrali da je presuda, kojom je legalizovan abortus, zaista u opasnosti da bude ukinuta, vjerovatno će izaći da glasaju. Zbog toga mislim da su konzervatvni republikanci pogriješili što su gurali tako esktremne zakone”.

Abortus je već dugo među političkim pitanjima, koja izazivaju duboke podjele u američkom društvu. Prema istraživanjima javnog mnijenja, sprovedenim proteklih godina, više od 60 odsto Amerikanaca podržava odluku kojom je legalizovan abortus, dok 30 odsto želi da se ona ukine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG