Linkovi

Prva Afroamerikanka-gradonačelnica Chicaga položila zakletvu


Gradonačelnica Chicaga, Lori Lightfoot, govori tokom ceremonije svoje inauguracije, 20. maja 2019.
Gradonačelnica Chicaga, Lori Lightfoot, govori tokom ceremonije svoje inauguracije, 20. maja 2019.

Istorija se stvarala u Chicagu kada je Lori Lightfoot položila zakletvu kao prva Afroamerikanka na poziciji gradonačelnice trećeg najvećeg grada u zemlji.

"Godinama govore da Chicago nije spreman za reforme. Postaćemo spremni, jer reforma je ovdje", rekla je Lightfoot kratko nakon što je položila zakletvu za stupanje na dužnost.

Chicago pokušava da prekorene svoju reputaciju grada nasilja preplavljenog policijom i korumpiranim zvaničnicima.

"Ni jedan zvaničnik, ni jedan zvaničnik u gradu Chicagu, izabran ili postavljen, nikad ne bi trebalo da profitira od svoje funkcije. Nikad, nikad", rekla je Lightfoot kratko prije potpisivanja uredbe kojom se sužavaju neka ovlašćenja šefova kvartova.

Lightfoot je također obećala reformu policije u gradu koji se suočio sa 769 ubistava u 2016. i činjenicom da je samo jedan dio tih zločina riješen.

Lightfoot se takođe suočava sa deficitom budžeta od 250 miliona dolara za narednu godinu i moraće da ispregovara nove ugovore sa policijom, vatrogascima i javnim učiteljima.

Lightfoot, 56-ogodišnja demokratkinja, bivša je američka savezna tužiteljka. Ona je, takođe, prva otvoreno gej osoba na čelu Chicaga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG