Linkovi

Rasprava o abortusu se rasplamsava uoči izbora


Protest protiv ukidanja presude Roe protiv Wadea u Texasu u augustu 2022. (AP Photo/Eric Gay)
Protest protiv ukidanja presude Roe protiv Wadea u Texasu u augustu 2022. (AP Photo/Eric Gay)

Aktuelni predsjednik Joe Biden i njegov rival Donald Trump u kampanji često govore o svojim stavovima o abortusu. Šta o pitanju reproduktivnih prava misle građani, kao i predstavnici u Kongresu, pred izbore u novembru ove godine?

Na predizbornom mitingu nedavno održanom u Pennsylvaniji, potpredsjednica SAD Kamala Harris, osudila je restrikcije na abortus poslije šeste nedjelje trudnoće u nekoliko država, uključujući i Floridu.

„Treba stvari da nazovemo pravim imenom. Da li ženama ne vjerujete da znaju šta je u njihovom najboljem interesu? Neki poslanici u skupštinama saveznih država, od kojih većina nisu žene, su u boljoj poziciji da kažu ženama šta treba da rade? E, pa to ćemo još da vidimo, izaći ćemo na glasanje”, rekla je Harris.

Biden obećava da će, ako bude reizabran, vratiti presudu Roe protiv Wadea, odluku Vrhovnog suda koja je decenijama ženama garantovala pravo na abortus. Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump je na svojoj društvenom mreži Truth Social početkom maja iznio svoj stav o ovom pitanju.

Napisao je da je abortus stvar za savezne države, da on to nikada ne bi dao na odlučivanje federalnoj vladi, i da će zemlja uskoro da se ujedini po ovom polariziujućem pitanju. Troje od petero sudija koji su glasali za ukidanje presude Roe protiv Wadea, postavio je Trump.

Trenutno 41 država zabranjuje abortus u određenom periodu, od 6. do 24. nedjelje trudnoće, uz određene izuzetke, pokazuju podaci Guttmacher instituta.

Restrikcije su motivisale mnoge glasače, rekla je Jo Becker iz Human Rights Watcha.

„Vidjeli smo da su izbori u nekim državama posebno motivisali žene, da pokušaju da zaštite pravo na abortus”, rekla je ona.

I Trumpova i Bidenova kampanja računaju na to da će abortus u nekim državama biti pitanje od kojeg zavisi pobjeda na izborima u novembru, kaže profesorica Univerziteta Geroge Mason, Helen Alvare, koja sebe opisuje kao demokratu orijentisanu ka zabrani abortusa.

„Stepen na koji je Bidenova administracija podigla ovo pitanje, New York Times i ostali ga nazivaju prioritetnim, strateška je odluka koju su donijeli i koja im može donijeti nekoliko poena prednosti. Ali, pitanje abortusa se takmiči sa pitanjima ekonomije, inflacije i imigracije”, kaže ona.

U intervjuu za španski servis Glasa Amerike, studentkinja Amaia Clayton kaže da ona i njene kolege abortus smatraju važnim pitanjem.

„Otkako je ukinuta preusda Roe protiv Wadea, stalno se priča o tome. I mislim da studenti imaju vrlo strastven stav o tome i da im je stalo do prava na abortus”, kaže ona.

U New Hampshireu, republikanski predstavnik Jim Kofalt, kaže da birače brinu različite stvari.

„Na nivou države postoji zabrinutost da ćemo mi uvesti restrikcije abortusa. Ali, to nije bio slučaj u ovom ciklusu. Mislim da kao društvo treba da obavimo jedan razgovor o tome kako se osjećamo i šta mislimo – gdje je primereno uvesti granice”, kaže on.

Debata se, međutim, na nekim mjestima vodi i u bitkama oko zakona, uglavnom po partijskim linijama – poput Arizone gdje je nedavno ukinuta potpuna zabrana abortusa.

Analitičari očekuju da će se bitke oko donošenja zakona nastaviti na nivou saveznih država, ali kažu da je rano reći da li će abortus biti pitanje koje će biračima biti na prvom mjestu kada budu izašli na glasanje u novembru.

XS
SM
MD
LG