Linkovi

Hoće li Senat potvrditi imenovanje u Vrhovni sud prije izbora?


People wait for the casket of the late Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg to arrive at the U.S. Supreme Court in Washington.

Američki zakonodavci borili su se kroz burnu političku godinu na Capitol Hillu koja je uključivala suđenje za opoziv Senata, pandemiju i najveći paket pomoći u povijesti SAD-a.

S nominacijom predsjednika Donalda Trumpa sutkinje Amy Coney Barrett u subotu za popunu upražnjenog mjesta preminule sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, zastupnici se sada suočavaju s povijesnom bitkom za potvrdu, samo nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora 3. studenog.

Glasanje u Senatu ne bi samo zacementiralo 6-3 konzervativnu većinu na sudu, već će vjerojatno i potaknuti glasače obje stranke, od kojih će mnogi sudjelovati u prijevremenom glasovanju nakon što proces potvrde bude započeo. Predsjednica senatskog odbora za pravosuđe Lindsey Graham rekla je u subotu da će saslušanja započeti u ponedjeljak, 12. oktobra.

Nominacija za Vrhovni sud mogla bi biti poticaj za Trumpa, koji trenutno zaostaje za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom na anketama u većini ključnih država. Trump je imenovanje konzervativnih sudaca koji bi mogli poništiti ključne odluke o pravima na pobačaj i homoseksualnim brakovima postavio središnjim dijelom njegovog obraćanja biračima. 2016. jedna četvrtina glasača koji su podržali Trumpa rekla je da je sposobnost predsjednika da nominira suce Vrhovnog suda važan čimbenik u njihovom glasanju.

Predsjednik Donald Trump vodio je kampanju 2016. godine, a opet kampanjom obećava imenovanje sudaca na savezne sudove i sudaca Vrhovnog suda SAD-a koji su tekstualisti i originalisti koji zakon tumače na temelju onoga što on kaže, a ne na temelju onoga što bi oni poželjeli da kaže", rekao je republikanski senator Mike Lee za ABC's This Week u nedjelju.

No nominacija će također mobilizirati Demokratske glasače koji kažu kako spremnost Republikanaca da krenu s potvrdom tako blizu izbora otkriva njihovo licemjerje.

2016. čelnik senatske većine Mitch McConnell nije prihvatio kandidata za predsjednika Baracka Obamu, suca Merricka Garlanda, rekavši: "Sve što radimo slijedi dugogodišnju tradiciju neispunjavanja nominacije usred predsjedničke godine."

McConnell je u petak za Fox News rekao da nije bilo ničeg neprimjerenog u tome što je nominirani za predsjednika Trumpa ove rasprave dobio potvrdu saslušanja, jer republikanci imaju kontrolu nad Senatom.

Amy Coney Barret, Washington DC, 26 September 2020. (Foto: Reuters)
Amy Coney Barret, Washington DC, 26 September 2020. (Foto: Reuters)

Posljednjih desetljeća kandidatima za Vrhovni sud trebalo je u prosjeku 67 dana da prijeđu od nominacije do potvrde. Kad rasprave za Barrett započnu 12. listopada, do dana izbora bit će 23 dana. Kongresni demokrati kritizirali su Trumpa i senatske republikance zbog ubrzavanja vremenskog okvira za potvrdu uoči izbora.

Ovo je zasigurno legitimno za njega da nominira. Također znamo da je iz zapisnika u Senatu jasno da između srpnja i studenog godine predsjedničkih izbora nikada nije bilo potvrde pravde Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Nikad se - ni sa jednom strankom - to nije dogodilo”, rekla je demokratska senatorica Debbie Stabenow za Fox News u nedjelju.

Studija Brookings Instituta o potvrdama Vrhovnog suda u post-građanskom ratu pokazuje da su do 2016. sva mjesta u izbornim godinama bila popunjena potvrdama ili imenovanjima za odmor.

Republikanski senator Roy Blunt rekao je za NBC’s Meet the Press u nedjelju da nije bilo proturječnosti u Senatskom pravosudnom odboru pod vodstvom republikanaca, smatrajući Trumpovog kandidata tako blizu izbora.

„Petnaest puta u povijesti zemlje kada je bilo slobodno mjesto u pravosuđu, u izbornoj godini i kada su predsjednik i Senat bili u političkom dogovoru, tada gotovo uvijek ispunjavaju te dvije obveze. A ako nije nilo dogovora, to nikada nisu uradili”, rekao je Blunt.

Prema anketnom siteu Five Thirty-Eight, 52% Amerikanaca kaže da bi upražnjeno mjesto trebao popuniti pobjednik na predsjedničkim izborima.

Ali Trump je također izričito vezao nominaciju za Vrhovni sud s rezultatima izbora, sugerirajući da će za rješenje sukoba oko glasova trebati sjesti deveti sudac.

"Mislim da će ovo završiti na Vrhovnom sudu", rekao je Trump o izborima prošlog tjedna. “I mislim da je vrlo važno da imamo devet sudaca. Bolje je da idete prije izbora, jer mislim da će ta prevara koju vuku demokrati - to je prevara - prijevara biti pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. I mislim da situacija sa 4-4 nije dobra situacija."

Na temelju Trumpovih komentara, "bič" senatske manjine Dick Durbin rekao je da bi bilo dobro da se Barrett izuzme iz bilo kojih slučajeva povezanih s izborima ako bude potvrđena.

Sen. Dick Durbin
Sen. Dick Durbin

"To bi dokazalo činjenicu da ona želi biti korektna u rješavanju ovoga", rekao je senator Durbin za ABC's This Week. "Zašto? Budući da je ovaj predsjednik otvoreno i nečuveno rekao da misli da neće prihvatiti presudu o izborima i da će jasno staviti do znanja da popunjava ovo mjesto na Vrhovnom sudu kako bi bio siguran da će mu dati prednost ako postoji bilo kakvo izborno nadmetanje. To je nečuveno. Nijedan predsjednik to nikada nije rekao u povijesti naše nacije."

Čini se da je McConnell osigurao dovoljno glasova za potvrdu Barrett iako su republikanski senatori Susan Collins i Lisa Murkowski rekli da neće glasati za kandidata za Vrhovni sud prije izbora.

Kongresni demokrati imaju nekoliko mogućnosti da zaustave postupak potvrde. No, nominaciju koriste kako bi istakli ključna pitanja na predstojećim izborima, uključujući upozorenje da bi Barrett mogla pomoći srušiti Zakon o pristupačnoj njezi.

Predsjedateljica doma Nancy Pelosi sugerirala je da Trump žuri s nominacijom ne samo da posjedne Barrett uoči izbornog dana, već i da bi se osiguralo njezino mjesto kada se očekuje da Vrhovni sud 10. studenog sasluša slučaj o Zakonu o pristupačnoj njezi.

"Žalosno je što bi predsjednik sa toliko nepoštovanja požurio u ovo", rekla je Pelosi u nedjelju za CNN's State of Union. “Ali bez obzira na to, šta je tu je, to glasanje, protuotrov za njegovo što god čini je da se glasa, glasa, glasa, i glasa za pristupačnu skrb. Glasajte za svoje postojeće stanje. Glasajte za svoju sigurnost. Glasajte za svoje zdravlje."

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif. speaks during a news conference Thursday, Sept. 24, 2020 on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)
Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif. speaks during a news conference Thursday, Sept. 24, 2020 on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Senator Durbin priznao je u nedjelju da demokrati nemaju "srebrni metak" za usporavanje rasprave o Barrettu.

"Možemo ga usporiti možda nekoliko sati, možda najviše dana, ali ne možemo zaustaviti ishod", rekao je Durbin za ABC's This Week. „Bilo je dvoje republikanaca koji su se već oglasili - senatori Murkowski i Collins - koji su rekli da neće podržati ovaj postupak prije izbora. Ako dvoje drugih tijekom rasprave odluče ustati i zauzeti isti stav, tada bismo mogli imati drugačije vrijeme, možda i drugačiji ishod."

Graham je za Fox News rekao kako očekuje da će nominacija biti potvrđena iz Senatskog pravosudnog odbora do 26. oktobra, dajući McConnellu priliku da zakaže puno glasanje Senata samo nekoliko dana prije izbora.

XS
SM
MD
LG