Linkovi

Umrla sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg


U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg participates in taking a new family photo with her fellow justices at the Supreme Court building in Washington, D.C., U.S., June 1, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg participates in taking a new family photo with her fellow justices at the Supreme Court building in Washington, D.C., U.S., June 1, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Smrću slavne sutkinje, šampiona liberalizma i prava žena, ostaje mjesto u Sudu koje bi Trump mogao popuniti konzervativnim kandidatom

Slavna sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Ruth Bader Ginsburg, preminula je u petak, usljed komplikacija s tumorom od kojeg je bolovala već duže vrijeme. Sutkinja Ginsburg je umrla u svom domu u glavnom američkom gradu Washingtonu, okružena članovima svoje obitelji. Imala je 87 godina.

Naša zemlja je izgubila sudiju od povijesne važnosti, kazao je u saopćenju sudija Vrhovnog suda John Roberts.

Sutkinja Ginsburg je bila na mjestu sudije Vrhovnog suda od 1993. godine, a bila je poznata - i omiljena - kao šampion liberalizma i prava žena.

Smrt sutkinje Ginsburg, čiji su mladost i uspon ka mjestu u Vrhovnom sudu ovjekovječeni u filmu "On the basis of sex", iz 2018. godine, ostavlja upražnjeno mjesto u najvišoj zakonodavnoj instituciji u Americi, koje bi predsjednik Donald Trump po zakonu mogao popuniti konzervativnim kandidatom i time učvrstiti konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu.

Međutim, National Public Radio je javio večeras da je tek nekoliko dana pred smrt Bader Ginsburg izdiktirala svojoj unuci Clari Spera javno pismo u koje je rekla da joj je najveća želja da se njeno mjesto u Sudu ne popuni dok ne bude izabran novi predsjednik.

A person places flowers in front of a painting in a storefront on Broadway of Associate Justice of the Supreme Court of the United States Ruth Bader Ginsburg who passed away in Manhattan, New York City, U.S., September 18, 2020. REUTERS/Andrew Kelly
A person places flowers in front of a painting in a storefront on Broadway of Associate Justice of the Supreme Court of the United States Ruth Bader Ginsburg who passed away in Manhattan, New York City, U.S., September 18, 2020. REUTERS/Andrew Kelly

Njena smrt, samo šest nedjelja prije predsjedničkih izbora, vjerovatno će pokretnuti veliku bitku oko toga da li predsjednik Trump treba da imenuje, a Senat, u kome republikanci imaju većinu, potvrdi njenu zamjenu, ili njeno mjesto treba da ostane upražnjeno dok ne bude poznat ishod predsjedničke trke u kojoj je Trumpov protivkandidat demokrata Joe Biden.

Novo imenovanje bi dramatično promijenilo ideološki balans u sudu, u kojem trenutno konzervativci imaju većinu 5 prema 4.

Lider većine u Senatu Mitchell McConnell izjavio je u petak uveče da će Senat glasati o Trumpovom kandidatu da zamijeni Ginsburg, iako je ovo izborna godina. Kada je konzervativni sudija Antonin Scalia preminuo u februaru 2016. godine, McConnell je odbio da stavi na glasanje Obaminu nominaciju sudije Merricka Garlanda i mjesto u Vrhovnom sudu je ostalo upražnjeno do Trumpove pobjede na izborima.

Trump je Ginsburg nazvao "izuzetnom ženom" i nije pomenuo njeno upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, kada je razgovarao sa novinarima poslije mitinga u Minnesoti. Kasnije je saopštio da je "cijela zemlja u žalosti" a preminulu sudiju opisao kao "titana zakona".

Joe Biden je u petak uveče izjavio da "nema sumnje" da bi sljedećeg sudiju Vrhovnog suda trebalo da izbere pobjednik novembarskih izbora. Rekao je da je Ruth Bader Ginsburg "dosljedno i pouzdano bila glas koji je prodirao u srce svakog pitanja, štitio ustavna prava svakog Amerikanca i nikada nije posustao u nepokolebljivoj odbrani slobode".

Predsjedavajući Vrhovnog suda John Roberts je saopštio: "Naša nacija je izgubila sudiju istorijskog značaja. Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili uvaženu kolegicu. Danas smo u žalosti, ali uvjereni da će se buduće generacije sjećati Ruth Bader Ginsburg kao što smo je mi znali - kao neumornog i odlučnog borca za pravdu."

Sudija Vrhovnog suda je doživotna pozicija. Predsjednik Trump već je postavio dvojicu konzervativnih sudija - Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanja u Vrhovnom sudu zahtijevaju potvrdu u Senatu, a Trumpovi republikanci kontrolišu gornji dom Kongresa.

Sudije Vrhovnog suda imaju ogromnu ulogu u oblikovanju američke politike kada je riječ o kontroverznim pitanjima kao što su abortus, LGBT prava, prava vlasnika oružja, vjerska prava, smrtna kazna i predsjednička ovlaštenja. Na primjer, sud je 1973. legalizovao abortus širom zemlje - što je odluka koju neki konzervativci i dalje žele da ponište - a 2015. dozvolio istopolne brakove širom Sjedinjenih Država.

U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg speaks at the University of California at Berkeley, in Berkeley, California, Oct. 21, 2019.
U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg speaks at the University of California at Berkeley, in Berkeley, California, Oct. 21, 2019.

Ruth Bader Ginsburg je dobila je nadimak "Ozloglašena RBG" ("Notorious RBG") zbog svoje odlučne odbrane prava žena i manjina, kao i snage i izdržljivosti koje je pokazala noseći se sa udarcima u privatnom životu i zdravstvenim krizama.

Joan Ruth Bader Ginsburg rođena je u Brooklynu u New Yorku 1933. godine, u porodici iz srednje klase. Sanjala je da postane operska pjevačica. Diplomirala je kao prva u svojoj klasi na Pravnom fakultetu Univerziteta Columbia 1959. godine, ali nije mogla da pronađe pravnu firmu spremnu da je zaposli. Kako je rekla 2007. godine, imala je tri stavke koje su išle protiv nje - bila je Jevrejka, žena i majka.

Ipak, izborila se sa sistemskim rasizmom u krugovima pravnika da bi postala jedna od najpoznatijih američkih sudija. U Vrhovni sud imenovao ju je demokratski predsjednik Bill Clinton 1993. godine, i to je bilo prvi put u 26 godina da je sudiju izabrao demokrata. U početku se ideološki pozicionirala donekle lijevo od centra u konzervativnom sudu kojim su dominirale sudije koje su postavili republikanci. Njen liberalni glas je bio sve snažniji što je duže služila u sudu.

Njen glas je bio ključan u istorijskim presudama kojima su obezbjeđena jednaka prava za žene, veća prava homoseksualaca i zaštićena prava na abortus.

Imala je brojne zdravstvene probleme, uključujući borbu sa rakom pankreasa 2019. godine, i raka pluća 2018. godine, a prije toga je bolovala od raka pankreasa 2009. i raka debelog crijeva 1999.

17. jula ove godine saopštila je da joj se rak vratio.

Odupirala se pozivima liberala da se penzioniše za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame, u trenutku kada su demokrate držale Senat i mogao je da bude potvrđen njen nasljednik sa sličnim gledištima.

Za vrijeme predsjedničke kampanje 2016. godine, u nizu intervjua, predsjednika Trumpa je nazvala "prevarantom". Kasnije se izvinila.

Bila je majka dvoje djece i ljubitelj opere. ​Njen suprug Martin Ginsburg, profesor prava, preminuo je 2010. Ruth Bader Ginsburg je bila i najstarija članica suda, sa drugim najdužim stažom poslije Clarensea Thomasa.

The American flag flies at half staff following the death of U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg, outside of the U.S. Supreme Court, in Washington, U.S., September 18, 2020.
The American flag flies at half staff following the death of U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg, outside of the U.S. Supreme Court, in Washington, U.S., September 18, 2020.

Bitka u Senatu oko imenovanja sudije koji će zamijeniti Ginsburg će vjerovatno biti žestoka - u vrijeme socijalnih nereda u Americi za vrijeme pandemije koronavirusa - iako demokrate nemaju dovoljno glasova da ga blokiraju ako im se ne pridruže neki republikanski senatori.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru: "Građani Amerike treba da se izjasne o izboru sljedećeg sudije Vrhovnog suda. Zato ovo prazno mjesto ne bi trebalo da se popuni dok ne budemo imali novog predsjednika."

Zastava iznad Bijele kuće spuštena je na pola koplja poslije vijesti o smrti Ruth Ginsburg. Stotine ljudi okupile su se ispred zgrade Vrhovnog suda, polažući cvijeće. Neki su skandirali: "Poštujte njenu posljednju volju."

Sudija Ruth Ginsburg biće sahranjena na Arlingtonskom nacionalnom groblju, u krugu porodice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG