Linkovi

Trump odao poštu sutkinjii Ruth Bader Ginsburg


Donald i Melania Trump odaju poštu Ruth Bader Ginsburg (Foto: AP)
Donald i Melania Trump odaju poštu Ruth Bader Ginsburg (Foto: AP)

Američki predsjednik Donald Trump dočekan je zviždicima i uzvicima „izglasajte ga”, kada je sa suprugom Melanijom došao pred Vrhovni sud SAD da oda počast preminuloj sutkinji Ruth Bader Ginsburg. 

Predsjednik je nosio masku i nije ništa rekao dok je kratko zastao blizu njenog kovčega, koji se nalazi na vrhu stepenica koje vode u ulaz na sud.

Kovčeg prekriven zastavom unijet je srijedu ujutro u zgradu Vrhovnog suda, gdje je Ginsburg služila 27 godina.

Na privatnoj službi u Vrhovnom sudu, kojoj je prisustvovalo preostalih osam sudija, glavni sudija John Roberts rekao je da Ruth Bader Ginsburg najbolje opisuju riječi "čvrsta, hrabra, borac, pobjednik", ali i "pažljiva, saosjećajna, iskrena".

“Njen glas u sudnici i u našoj sali za sastanke je bio tih, ali kada je govorila ljudi su slušali", rekao je Roberts.

Poslije privatne službe, kovčeg je premješten na stepenice zgrade gdje se od Ginsburg do četvrtka uveče mogu oprostiti građani.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da će Ginsburg biti sahranjena pored svog supruga Martina naredne sedmice na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, gdje je sahranjen i predsjednik John F. Kennedy, kao i njegova braća Robert i Edward, obojica istaknuti senatori.

Ginsburg je preminula prošlog petka od raka pankreasa u 88. godini. Smatrala se ikonom liberala i borbe za jednaka prava žena. Od njene smrti, građani dolaze ispred zgrade Vrhovnog suda, ostavljaju cvijeće i pale svijeće kako bi odali poštu liderki liberalnog bloka u sudu.

Njena smrt dovela je do političke borbe oko popunjavanja upražnjenog mjesta u Vrhovnom sudu, čije odluke utiču na mnoge sfere američkog života.

Predsjednik Trump i republikanci u Senatu najavili su da će imenovati i potvrditi novog sudiju prije predsjedničkih izbora 3. novembra, čime bi učvrstili konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. Trump je najavio da će nasljednika Ginsburg imenovati u subotu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG