Linkovi

Tri pitanja koja bi mogla dominirati selekcijom za sljedeću sutkinju američkog Vrhovnog suda


The U.S. Supreme Court building is seen in Washington, U.S., January 21, 2020. REUTERS/Will Dunham
The U.S. Supreme Court building is seen in Washington, U.S., January 21, 2020. REUTERS/Will Dunham

Konzervativci i liberali podjednako ulažu mnogo toga kada je u pitanju odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome ko će zamijeniti pokojnu sutkinju Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula prošle sedmice nakon 27 godina provedenih na ovoj poziciji.

Trump je obećao da će u subotu nominovati konzervativnu pravnicu koja će naslijediti Ginsburg, najliberalniju članicu visokog suda. Koga god Trump odabere, učvrstiće konzervativnu većinu od 6-3 i igraće ključnu ulogu u odlučivanju o pitanjima od velikog značaja za milione Amerikanaca.

Među njima su: sudbina Zakona o pristupačnoj njezi iz Obaminog doba koji pruža zdravstveno osiguranje za milione ljudi, imigracija, prava na abortus i ekonomska i socijalna zaštita za LGBTQ zajednicu.

Posljednjih godina, Vrhovni sud blokirao je pokušaje rušenja Obamacare-a i ukidanja prava na abortus, istovremeno proširujući prava LGBTQ osoba.

Ali takvi ishodi, koje su pozdravile liberalne snage, su postignuti tijesnom razlikom. Gotovo sigurnim postavljanjem šestog konzervativca na devetočlanu klupu, odnos snaga će se uveliko prebaciti na stranu konzervativaca.

Ova pitanja vjerojatno će dominirati tokom saslušanja o potvrdi u Senatu. Ali potencijalna kandidatkinja - bilo da je riječ o federalnoj sutkinji Amy Coney Barrett iz američkog Apelacionog suda sedmog kruga sa sjedištem u Chicagu, sutkinji Barbari Lagoa iz 11. američkog Apelacionog suda sa sjedištem u Atlanti, sutkinji Allison Jones Rushing s američkog Apelacionog suda četvrtog kruga u Richmondu u Virginiji ili nekoj drugoj kandidatkinji - vjerojatno će odbiti da otkrije svoje stavove o ovim pitanjima.

"Ukoliko je pitaju o Obamacare-u i Roe-u i svim tim pitanjima, ona će samo reći: 'Ne mogu diskutovati o slučajevima koji bi mogli doći prije mene", rekao je Saikrishna Prakash, profesor prava na Univerzitetu Virginia, koji Barrettovu poznaje profesionalno.

Evo pogleda na tri pitanja koja bi mogla dominirati u razmatranju izbora sljedeće sutkinje Vrhovnog suda:

Obamacare

Deset godina nakon njegovog usvajanja, Amerikanci su i dalje podijeljeni oko Zakona o pristupačnoj njezi, poznatog kao Obamacare, s nešto više od 50 posto onih koji ga podržavaju u anketama. Dok program, koji je Kongres tijesno usvojio u martu 2010. godine, omogućava da 20 miliona neosiguranih Amerikanaca kupe subvencionirano zdravstveno osiguranje, konzervativci već dugo prigovaraju obaveznim odredbama i kažu da sistem nije finansijski održiv.

Od svog osnivanja i teškog početka, Obamacare je prebrodio ponavljanje pravnih izazova, uključujući dva zbog kojih je stigao sve do Vrhovnog suda. 10. novembra, sedam dana nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, visoki sud trebao bi saslušati usmene argumente u trećem značajnom izazovu - koji je iznijelo 20 država predvođenih Teksasom.

Nakon što je Kongres 2017. godine ukinuo porezne kazne za pojedince koji nemaju osiguranje, države tvrde da je individualni mandat za kupnju osiguranja proglašen neustavnim i oni žele da sud odbaci cijeli zakon.

Tokom posljednja dva slučaja koja su stigla do Vrhovnog suda, Ginsburg i još troje liberalnih sudija suda pridružili su se konzervativnom vrhovnom sucu Robertsu kako bi sačuvali zakon.

"Ali ovaj put će biti drugačije", rekao je u izjavi Russ Feingold, bivši demokratski senator iz Wisconsina, a sada predsjednik ljevičarskog Američkog ustavnog društva. "Ovaj put sutkinja Ginsburg neće biti na klupi."

Međutim, daleko je od sigurnog da će nova konzervativna sutkinja izglasati potpuno ukidanje Obamacare-a, čak i ako smatra da je pojedinačni mandat neustavan.

Roberts i dvojica kolega konzervativaca visokog suda pozivaju se na doktrinu koja kaže da, čak i ako je jedan dio zakona manjkav, ostatak treba sačuvati u mjeri u kojoj je to moguće. Pored svega, Trumpova administracija i republikanski kongresni lideri još se nisu dogovorili o zamjenskom sistemu zdravstvene zaštite.

Prava na abortus

Malo je pitanja koja stvaraju više podijela od prava na abortus. Zagovornici to vide kao reproduktivno pravo; vjerski konzervativci kažu da je abortus ravan ubistvu.

Otkako je visoki sud legalizovao abortus 1973. godine u značajnoj presudi poznatoj kao Roe protiv Wade-a, konzervativci su to pokušali odbaciti ili srušiti.

Međutim, Vrhovni sud tokom godina podržao je presedan, a zamah mu je svojim glasom dao i sudija Anthony Kennedy, imenovan ispred republikanaca. Ove godine Roberts, koji je i sam protivnik abortusa, pridružio se liberalnom krilu kako bi oborio novi zakon iz Louisiane koji bi ozbiljno ograničio pristup abortusima, navodeći presedan u ranijem slučaju.

Sada, sa očekivanim šestim konzervativcem u sudu i više od desetina slučajeva abortusa koji se provlače kroz sudove, konzervativni aktivisti koji su protiv abortusa vide priliku za velike pobjede. Trump je već imenovao dvojicu konzervativaca u visoki sud - Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha - koji će gotovo sigurno stati na stranu snaga koje su protiv abortusa.

"Ovaj treći sudija pružiće nam mogućnost da srušimo Roe-a s većinom od 6-3", rekao je Kristan Hawkins, predsjednik organizacije "Students for Life", u videu objavljenom nakon smrti Ginsburgove.

LGBTQ prava

Posljednjih godina, sa zastojima i nemogućnosti djelovanja u američkom Kongresu, Vrhovni sud donio je niz značajnih odluka kojima se proširuju LGBTQ prava. Sve je kulminiralo kada je visoki sud legalizovao homoseksualne brakove 2015. godine.

Međutim, istovremeno sud je sve više favorizirao vjerske skupine u sporovima u kojima se vjerska sloboda suprostavlja LGBTQ pravima. 2018. godine suci su presudili u korist pekara iz Kolorada koji je odbio ispeći svadbenu tortu na vjerskoj osnovi za homoseksualni par.

Još jedan test uslijediće u novembru kada sud pokrene slučaj koji uključuje Catholic charity, katoličku dobrotvornu organizaciju, koja ne dopušta istospolnim parovima da rade kao udomitelji.

Otkako je sudac Anthony Kennedy, najveći šampion LGBTQ zajednice u sudnici, odstupio prije dvije godine, mnogi lezbijski, homoseksualni, biseksualni, transrodni i queer aktivisti strahovali su da bi imenovanje nekog drugog konzervativca moglo ugroziti njihove slobode i prava.

"Ogroman je ulog za LGBTQ zajednicu u ovoj borbi", kažu u saopštenju iz nacionalne organizacije za zakonska prava "Lambda Legal", koji naglašavaju da je evidentirano da su tri vodeće kandidatkinje za nasljednicu Ginsburgove protiv građanskih prava.

Međutim, Prakash sa Univerziteta Virginia primijetio je da je upravo Gorsuch, prvi Trumpov imenovani za visoki sud, ove godine potpisao značajnu presudu sa većinom od 6-3, kojom se proširuje zaštita od diskriminacije na radnom mjestu na radnike LGBTQ-a u slučaju Bostock protiv okruga Clayton u državi Georgia.

"Čak i ako se ona (Barrett) nije slagala s Bostockom, nije važno", rekao je Prakash, referirajući se na slučaj oko LGBTQ diskriminacije na radnom mjestu

XS
SM
MD
LG