Linkovi

Advokati: Policija u Sjevernoj Karolini ubila crnca hicem u potiljak dok je držao ruke na volanu


Demonstranti u Elizabeth City-ju poslije smrti Andrew Brown jr-a
Demonstranti u Elizabeth City-ju poslije smrti Andrew Brown jr-a

Afroamerikanac Andrew Brown junior ubijen je tako što mu je policajac pucao u glavu dok su mu ruke bile za volanom, saopštila je njegova porodica nakon što je pregledala snimak policijske kamere.

Incident se dogodio u gradu Elizabeth City, a policija je postupala po nalogu za pretres zbog posjedovanja droga i nalogu za hapšenje Browna, saopštili su zvaničnici, bez mnogo detalja.

Advokatica Šantel Šeri Lesiter gledala je snimak u trajanju od 20 sekundi sa Braunovom porodicom i rekla da djeluje da nikome nije prijetio.

"Na snimku se ne vidi da je u bilo kom trenutku prijetio policajcima", rekla je advokatica.

Advokat Hari Danijels je rekao da su mu policajci pucali u potiljak.

Jedan svjedok je kazao da je Brown ubijen pošto je pokušao da se odveze.

Lesiter, koja je nekoliko puta pregledala snimak, kaže da se na njemu vidi osam policajaca i da su počeli da pucaju uz povike "da vidim ruke".

"Da budemo jasni: ovo je egzekucija".

Brownova porodica je takođe osudila to što je okružni tužilac Majkl Koks, kako tvrde, objavio samo 20 sekundi snimka.

"Hoće nešto da sakriju", rekao je advokat Bendžamin Kramp.

Okružni šerif Tomi Vuten kazao je da je ispaljeno više hitaca i da se istraga trenutno vodi protiv sedmorice policajaca. Apelovao je i na strpljenje dok se ne objavi cijeli snimak, jer to mora da odobri sud.

"Tragični incident se odigrao brzo, za manje od 30 sekundi, a kamere sa policijskih uniformi se često tresu i teško je razaznati šta se desilo. One daju samo dio priče".

Policija je objavila i nalog za pretres jer je Braun snimljen kako prodaje kokain i metamfetamin.

Taj nalog je predviđao pretres njegovog doma u Elizabeth City-ju, jer su informacije ukazivale da je tamo prodavao drogu, što je potvrdio i policijski doušnik koji je drogu kupio, saopštila je policija.

Policija je takođe vjerovala da drogu čuva i u vozilu. Za njim su izdata dva naloga za hapšenje.

U Elizabeth Cityju su izbile demonstrancije zbog smrti Andrew Brown juniora, a građani su pozvali policiju da objavi snimak da ga vide svi, a ne samo porodica.

XS
SM
MD
LG