Linkovi

Ostavke šefa policije i policajke poslije smrti Afroamerikanca u Minesoti


Protesti zbog smrti Dontea Wrighta u Brooklin Centru, u Minesoti (Foto: AP)

Bijela policajka koja je pucala u Afroamerikanca, kojeg je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja u predgrađu Mineapolisa, dala je otkaz u utorak. Ostavku je podnio i šef policije Brooklin Centra, mjesta u kojem se dogodio incident.

Gradonačelnik Brooklin Centra Majk Eliot rekao je da je gradsko vijeće prethodno usvojilo rezoluciju o tome da se otpuste i šef policije Tim Genon i policajka Kim Poter.

"Nadam se da će ovo donijeti određeni mir zajednici. Želimo da pošaljemo poruku da ozbiljno shvatamo ovu situaciju", poručio je Eliot.

Ostavke su uslijedile dva dana nakon smrti 20-godišnjeg Dauntea Wrighta (Donte Rajt) u mjestu Brooklin Centar. Poter, koja je radila u policiji 26 godina, bila je na prinudnom odmoru poslije pucnjave u nedjelju.

Policija je prvobitno zaustavila Rajta zato što mu je, kako je saopšteno, istekla registracija da bi zatim utvrdila da postoji nalog za njegovo hapšenje.

Šef policije Brooklin Centra saopštio je u ponedjeljak da vjeruje da je Poter, tokom pokušaja hapšenja, a zatim i okršaja sa Rajtom, greškom zgrabila pištolj umesto omamljivača. Na snimku sa policijske kamere može da se čuje kako viče "Omamljivač, omamljivač".

Poter je pucala nakon što je Rajt uspio da se otrgne od policajaca i vrati u svoj automobil da bi poslije nekoliko blokova udario u drugo vozilo.

Aktivisti i pojedini građani ističu da je Rajt bio rasno profilisan, a njegova smrt je dovela do dvodnevnih protesta i sukoba policije i demonstranata.

Pucnjava se dogodila u trenutku kada je situacija u području Mineapolisa već napeta zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Šovinu po optužbama za ubistvo Džordža Flojda.

Bivši predsjednik Barak Obama u utorak je zatražio "punu i transparetnu istragu" Rajtove smrti.

XS
SM
MD
LG