Linkovi

Napadač iz Indijanapolisa imao istoriju mentalnih bolesti i bio privođen zbog prijetnji 2020.


Mjesto zločina u Indijanapolisu
Mjesto zločina u Indijanapolisu

Napadač koji je u skladištu Fedeksa u Indijanapolisu ubio osmoro ljudi, a potom i sebe, bio je 19-godišnji Brendon Hol koji je radio u Fedeksu i imao istoriju mentalnih oboljenja zbog kojih ga je prošle godina privodila policija, rekli su nadležni.

Među žrtvama su četvoro Sika, trojica muškaraca i žena, ali policija i dalje ne može da utvrdi da li je napad rasno ili etnički motivisan.

Masovno ubistvo, jedno od posljednjih u nizu u Americi za proteklih par mjeseci, dogodilo se u Fedeksovom centru blizu međunarodnog aerodroma u Indijanapolisu oko 11 uveče po lokalnom vremenu.

Pucnjava iz automatskog oružja je trajala samo nekoliko minuta i bila je završena kada je policija stigla.

Svjedoci su opisali napad kao haotičan, napadač je počeo da puca još na parkingu, a nastavio u zgradi, pa ubijenih ima i napolju i unutra. Potom je pucao u sebe, kako da je policija i pronašla.

Iz Fedeksa je saopšteno da je Hol radio u toj firmi do jeseni 2020, ali da ne mogu da pretpostave zbog čega se vratio.

Napadač od ranije poznat policiji

FBI je saopštio da je osumnjičeni bio smješten u odeljenje za mentalno oboljele u pritvoru pošto je njegova majka u martu 2020. prijavila policiji da njen sin želi da se ubije u sukobu sa policajcem.

Tada mu je oduzet pištolj i dao je iskaz FBI-u, a pretresena je i njegova soba.

"Nema rasizma, niti nasilnog ekstremizma kao motiva. Nisu pronađeni tragovi krivičnog djela, pa mu je pištolj vraćen", rekli su tada u FBI-u.

Masakr u Indijanapoisu je jedan u seriji masovnih ubistava u SAD ove godine, a organizacija Arhiva za oružano nasilje izračunala je da je samo 2021. godine u Americi bilo 147 masovnih ubistava.

Samo u Indijanapolisu, ovo je drugo masovno ubistvo ove godine. Prvo se dogodilo u janunaru kada je tinejdžer ubio četvoro članova svoje porodice i trudnu ženu.

Masakri su se desili i u Atlanti, gdje je ubijeno osam osoba, i u Bulderu, gde je ubijeno deset.

Nijedna od žrtava u Indijanapolisu još nije formalno identifikovana. Ali, zajednica Sika, koja potiče iz Indije, saopštila je da je ubijeno četvoro njenih članova, a najmanje jedan je ranjen.

Gurinder Sing Kalsa, lokalni biznismen i vođa zajednice Sika, kaže da su većina zaposlenih u Fedeksu bili pripadnici te zajednice.

Reagujući na masovno ubistvo, predsjednik Joe Biden naredio da se zastave spuste na pola koplja i da Kongres donese strožije propise o oružju.

"Previše Amerikanaca svakog dana pogine zbog oružanog nasilja. To je mrlja na našem karakteru i cijepa dušu svakog stanovnika ove zemlje":

Biden je najavio ograničene mjere kojima bi se rješavao problem oružanog nasilja, uključujući i zabranu takozvanih "pištolja duhova" koji se praktično sami sastavljaju. Ali, mnogo strožije mjere su potrebne što će teško proći u Kongresu zbog protivljenja republikanaca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG