Linkovi

SAD: Protesti nakon smrtonosne policijske pucnjave na Afroamerikanca


Prosvjednici se sukobljavaju s policijom nakon što su lokalni organi reda 11. aprila 2021. u Brooklyn Center-u ubili muškarca.
Prosvjednici se sukobljavaju s policijom nakon što su lokalni organi reda 11. aprila 2021. u Brooklyn Center-u ubili muškarca.

U američkom gradu Brooklyn Center izbili su protesti nakon što je policajac pucao na Aframerikanca kojeg je zaustavio zbog prometnog prekršaja koji se dogodio samo petnaestak kilometara dalje od mjesta gdje je prošlog maja ubijen George Floyd u Minneapolisu.

Ubijen muškarac identifikovan je kao dvadesetogodišnji Daute Wright. Ovo je potvrdio i guverner Minnesote Tim Waltz koji je rekao da prati nemire u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa dok “naša država oplakuje još jedan mladi afroamerički život kojeg je uzela policija,” prenosi Reuters.

Tenzije u Minneapolisu već su bile veoma visoke zbog suđenja Dereku Chauvinu, bivšem policajcu optuženom za ubistvo Georgea Floyda. Njegovo suđenje ulazi u treću sedmicu zbog čega se već danima okupljaju prosvjednici. On se tereti za ubistvo zbog klečanja na vratu Floydu tokom hapšenja koje je snimljeno na videu i potaklo proteste širom svijeta.

Crtež hapšenja George Floyde sa suđenja policajcu Derek Chauvinu.
Crtež hapšenja George Floyde sa suđenja policajcu Derek Chauvinu.

Floyd, Afroamerikanac umro je tokom hapšenja u ovom gradu u saveznoj američkoj državi Minnsoti. Nakon njegove smrtti četiri policajca otpuštena. Jedan od njih Derek Chauvin klečao je na Floydovom vratu gotovo devet minuta, dok je Floyd govorio da ne može da diše.

Daunteova majka Katie Wright rekla je novinarima da je u nedelju popodne primila poziv od sina koji joj je rekao da ga je policija zaustavila jer imao osvježivač zraka na retrovizoru što je ilegalno u Minnesoti. Dalje je rekla da je čula policiju kako govori njenom sinu da izađe iz vozila.

Čula sam prepirke i čula sam kako policajci govore ‘Daunte ne trči’”. Poziv je završen, a kada je pokušala ponovo da nazove javila se njegova djevojka koja je rekla da je on mrtav an vozačkom sjedištu, prenosi Reuters.

Policija Brooklyn Centra u izjavi je navela da su priveli muškarca zbog saobraćajnog prekršaja i utvrdili da ima raspisana tjeralica za njim. Policajac ga je pokušao uhapsiti, a on se vratio u automobil i krenuo da vozi.

Jedan policajac ga je upucao, a muškarac, koji u izjavi nije identifikovan, vozio je auto nekoliko blokova prije no što je udario u drugo vozilo i umro na licu mjesta.

Proglašen je mrtvim na licu mjesta.

Istraga o slučaju je u toku, a policija je navela kako su policajci nosili kamere na sebi.

Stotine demonstranata sukobilo se sa interventnom policijom ispred stanice u Brooklyn Centru. Kamenje je bačeno na dva policijska vozila. U nastojanju razbijanja protesta policija je koristila suzavac i šok bombe, a uveden je i policijski sat.

Ogranak Američke unije za građanske sobode u Minnesoti rekao je da bi slučaj trebala istražiti i nezavisna agencija, te su zatražili i hitno objavljivanje svih videozapisa pucnjave.

Grupa je navela da su “duboko zabrinuti zbog toga što djeluje kao da je policija iskoristila osvježivače za zrak kao izgovor za zaustavljanje što je nešto što policija često čini kako bi se usmjerila na Afroamerikance”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG