Linkovi

Pelosi odbila dvojicu, Republikanci povukli sve kandidate za komisiju koja istražuje upad u Kongres


Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma na konferenciji za novinare u zgradi Kongresa, 20. jula 2021.
Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma na konferenciji za novinare u zgradi Kongresa, 20. jula 2021.

Vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu, Kevin Makarti, povukao je svih pet kandidata koji je trebalo da služe u specijalnoj komisija koja istražuje napad na Kapitol 6. januara, nakon što je predsjedavajuća donjeg doma Kongresa, Nensi Pelosi, odbila da prihvati dvojicu njih kao članove komisije.

Pelosi je odbacila preporuku da kongresmeni Džima Džordan i Džim Benks, obojica energične pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, služe u komisiji koja treba da istraži Trumpove pristalice koje su upale u Kongres u namjeri da spriječe potvrdu izborne pobjede predsjednika Joe Bidena.

"Imajući u vidu integritet istrage, insisitranje na istini i zabrinutost zbog izjava i nekih poteza ovih članova Predstavničkog doma, moram da odbacim prijedlog da kongresmeni Benks i Džordan budu članovi komisije" saopštila je Pelosi. "Priroda događaja 6. januara, koji su bez presedana, zahtijevala je i ovu odluku bez presedana", dodala je.

Pelosi je formirala 13-članu komisiju nakon što su republikanci u Predstavničkom domu odbacili raniji pokušaj da se uspostavi dvostranačka komisija koja će istražiti nasilje, tokom kojeg su stotine Trumpovih pristalica upale u zgradu, napale policiju, razbijale prozore i dovele do evakuacije članova Kongresa i potpredsednika Majka Pensa.

"Republikanci neće biti učesnici ovog lažnog procesa i, umjesto toga, će voditi sopstvenu istragu o činjenicama", saopštio je lider republikanaca Kevin Makarti.

Pelosi je prethodno imenovala jednu republikanku, Liz Čejni, kao članicu komisije, i rekla da će prihvatiti trojicu Makartijevih kandidata - Rodnija Dejvisa, Keli Armstrong i Troja Nelsa, poslije čega ga je zamolila da izabere novu dvojicu članova komisije.

Džim Džordan je vatreni pristalica predsjednika Trumpa koji je bio jedan od njegovih glavnih branilaca na dva suđenja za opoziv, od kojih je drugo suđenje održano po otpužnici da je predsjednik postakao nerede u Kapitolu. Senat koji su tada kontrolisali republikanci oslobodio je Trumpa oba puta.

Četvoro ljudi je poginulo 6. januara. Jednu ženu je upucala policija a troje je preminulo od prirodnih uzroka. Policajac zadužen za zaštitu Kapitola, koga su napali demonstranti, preminuo je narednog dana. Dvoje policajaca koji su se nalazili u Kapitolu tog dana i odvraćali napad kasnije su oduzeli sebi život. Više od stotinu policajaca je povrijeđeno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG