Linkovi

Obavještajci priznali da nisu imali informacije o upadu u Kongres 6. januara


Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi

Pripadnici obavještajnih sektora FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost SAD priznali su da nisu imali podatke o upadu Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara.

Pomoćnica direktora FBI za obavještajne poslove Džil Sanborn i v.d. podsekretara Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost Melisa Smislova rekle su na pretresu u Kongresu da nijedna služba nije imala informacije o planiranom napadu.

Sanborn je rekla da je FBI imao informacije da Trumpove pristalice dolaze u Vašington i da je moguće da su naoružani, ali ne i da će upasti u Kongres.

"Ti obavještajni podaci su nedostajali", rekla je Sanborn.

U javnosti se vodi polemika o tome da li su FBI i druge službe napravile propust i nisu vidjele znake upozorenja da će se 6. januara dogoditi neredi na Kapitolu, te da zbog tih informacija ni policija nije mogla adekvatno da reaguje.

U centru pažnje je izvještaj FBI od 5. januara koji citira onlline prepisku Trumpovih pristalica u kojoj se navodi da "u Kongresu treba razbiti prozore i razvaliti vrata".

Taj izvještaj su dobile neke službe, ali ne i policija Kapitol Hilla. Rezultat je bio nespremnost nadležnih da se nose sa neredima 6. januara.

"Možda bi bilo bolje da smo poslali neko upozorenje o terorizmu, ali to nismo uradili prije 6. januara", rekla je Smislova.

Senator Mark Vorner, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja u Senatu, rekao je da je razgovarao sa pripadnicima FBI-a 5. i 6. januara i da su ga uvjerili da "kontrolišu situaciju".

"To nije bio slučaj i sada su Kapitol i SAD oskrnavljeni".

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je ranije pred Senatom da je FBI upozorio na rastuću prijetnju od domaćeg terorizma u izvještaju od 5. januara.

Prošle godine FBI je objavjio nekoliko izvještaja u kojima upozorava na domaći terorizam uoči predsjedničkih izbora u novembru 2020 i inauguracije predsjednika u januaru 2021, rekao je Rej.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost objavio je 15 izvještaja tokom 2020. koji ukazuju na prijetnju "domaćih ekstramista koji mogu da se mobilišu brzo i napadnu vladine zgrade", rekla je Smislova.

Analitičari kažu da je upad u Kongres rezultat ne samo propusta obavještajnih, već svih službi, uključujući i policiju i vladu.

XS
SM
MD
LG