Linkovi

Obavještajci priznali da nisu imali informacije o upadu u Kongres 6. januara


Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi
Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi

Pripadnici obavještajnih sektora FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost SAD priznali su da nisu imali podatke o upadu Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara.

Pomoćnica direktora FBI za obavještajne poslove Džil Sanborn i v.d. podsekretara Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost Melisa Smislova rekle su na pretresu u Kongresu da nijedna služba nije imala informacije o planiranom napadu.

Sanborn je rekla da je FBI imao informacije da Trumpove pristalice dolaze u Vašington i da je moguće da su naoružani, ali ne i da će upasti u Kongres.

"Ti obavještajni podaci su nedostajali", rekla je Sanborn.

U javnosti se vodi polemika o tome da li su FBI i druge službe napravile propust i nisu vidjele znake upozorenja da će se 6. januara dogoditi neredi na Kapitolu, te da zbog tih informacija ni policija nije mogla adekvatno da reaguje.

U centru pažnje je izvještaj FBI od 5. januara koji citira onlline prepisku Trumpovih pristalica u kojoj se navodi da "u Kongresu treba razbiti prozore i razvaliti vrata".

Taj izvještaj su dobile neke službe, ali ne i policija Kapitol Hilla. Rezultat je bio nespremnost nadležnih da se nose sa neredima 6. januara.

"Možda bi bilo bolje da smo poslali neko upozorenje o terorizmu, ali to nismo uradili prije 6. januara", rekla je Smislova.

Senator Mark Vorner, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja u Senatu, rekao je da je razgovarao sa pripadnicima FBI-a 5. i 6. januara i da su ga uvjerili da "kontrolišu situaciju".

"To nije bio slučaj i sada su Kapitol i SAD oskrnavljeni".

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je ranije pred Senatom da je FBI upozorio na rastuću prijetnju od domaćeg terorizma u izvještaju od 5. januara.

Prošle godine FBI je objavjio nekoliko izvještaja u kojima upozorava na domaći terorizam uoči predsjedničkih izbora u novembru 2020 i inauguracije predsjednika u januaru 2021, rekao je Rej.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost objavio je 15 izvještaja tokom 2020. koji ukazuju na prijetnju "domaćih ekstramista koji mogu da se mobilišu brzo i napadnu vladine zgrade", rekla je Smislova.

Analitičari kažu da je upad u Kongres rezultat ne samo propusta obavještajnih, već svih službi, uključujući i policiju i vladu.

XS
SM
MD
LG