Linkovi

Republikanci u Senatu blokirali zakon o osnivanju komisije za istragu upada u Capitol


ARHIVA - Pristalice Donalda Trumpa ispred zgrade Kongresa, 6. januara 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Pristalice Donalda Trumpa ispred zgrade Kongresa, 6. januara 2021. (Foto: AP)

Republikanci u Senatu blokirali su zakonski prijedlog u kojem se traži osnivanje komisije koja bi istražila smrtonosni upad u Capitol, koji se dogodio 6. januara, a čiji je cilj bio da se spriječi certifikacija pobjede demokrate Joe Bidena nad Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Odnos glasova bio je 54 na prema 35. Ukupno 60 glasova bilo je potrebno da bi prijedlog zakona bio usvojen u tijelu koje broji 100 demokratskih i republikanskih članova.

Trump je tražio od hiljada svojih pristalica, koje su došle u Washington kako bi protestovale, da se “svim silama bore” da preokrenu njegov poraz, prije nego što je u nemirima na Capitol Hillu stradalo pet ljudi, uključujući i jednog federalnog policijaca.

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, posle glasanja je izjavio da su republikanci birali da, kako se izrazio, brane veliku laž.

"Svi znamo šta se ovde dogodilo. Republikanci Senata su se opredijelili da brane veliku laž jer strahuju da bi bilo šta što bi moglo uznemiriti Donalda Trumpa njima politički štetilo", istakao je Šumer.

Republikanci su upotrijebiti proceduralnu taktiku poznatu kao "filibaster" da blokiraju zakonski prijedlog, kojim bi se pokrenula dvostranačka istraga pobune. To je bilo prvi put da su spriječili zakonodavnu agendu Senata na taj način - od početka Bidenovog mandata.

Filibasterom se zahtijeva da za zakonski prijedlog glasa takozvana super većina senatora, što znači da 60 članova gornjeg doma Kongresa mora da podrži mjeru kako bi ona bila usvojena.

S obzirom da je Senat, koji ima 100 predstavnika podijeljen 50-50 između demokrata (i nezavisnih) i republikanaca, neophodno je da 10 republikanaca podrži zakonski prijedlog.

Predstavnički dom u kojem kontrolu imaju demokrate, i koji ima 435 članova, već je usvojio zakonski prijedlog i to uz podršku nekih republikanskih predstavnika u tom tijelu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG