Linkovi

Optužnica protiv još jednog "čuvara zakletve" zbog napada na Kongres


6. januara 2021. stotine pristalica tadašnjeg predsjednika Trumpa upale su u Kapitol uvjerene da je došlo do izborne prevare.
6. januara 2021. stotine pristalica tadašnjeg predsjednika Trumpa upale su u Kapitol uvjerene da je došlo do izborne prevare.

Dejvid Moršel, član „Čuvara zakletve“, postao je najnoviji pripadnik desničarske grupe optužen za zavjeru zbog uloge u napadu na američki Kapitol početkom godine. Više od 535 osoba do sada je uhapšeno zbog učešća u nasilju.

FBI je saopštio da je oko 40 osoba, među kojima su pripadnici grupa Čuvari zakletve, Ponosni momci i Tri procenta, optuženo za zavjeru zbog nereda 6. januara, kada su stotine pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upale u Kapitol u neuspješnom pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu demokrate Džoa Bajdena na izborima.

U utorak se navršilo šest mjeseci od napada, zbog kojeg je, prema navodima FBI, uhapšeno više od 165 osoba optuženih za fizičke napade, odupiranje ili ometanje rada službenika policije i drugih zaposlenih u Kongresu, a pedesetoro ljudi je optuženo zbog upotrebe smrtonosnog oružja ili ozbiljne povrede pripadnika policije.

Petoro ljudi, među kojima je pripadnik policije Kapitola, izgubilo je život u nasilju.

Dejvid Moršel, 43-godišnji pripadnik grupe "Čuvari zakletve", iz Punta Gorde na Floridi, uhapšen je i optužen za federalna krivična djela, među kojima su zavjera i ometanje zvanične procedure, saopštili su savezni tužioci.

ARHIVA - Džejkob Čensli, "Kjuanon šaman" za vreme upada u Kongres 6. januara 2021.
ARHIVA - Džejkob Čensli, "Kjuanon šaman" za vreme upada u Kongres 6. januara 2021.

Za to vrijeme, federalni sudija Rojs Lambert odbacio je zahtjev da se pusti na slobodu Džejkob Čensli, poznat po nadimku “QAnon šaman” – navodeći da njegovi advokati nisu pružili nikakve dokaze da Čensli ne treba da bude u zatvoru dok čeka suđenje.

Zatvorski biro obavlja psihijatrijsku procjenu Čenslijevog mentalnog stanja da bi se ustanovilo da li može da mu se sudi.

Čensli se proslavio kada je fotografisan unutar sale američkog Senata noseći kapu sa rogovima, i poznat je po tome što podržava teoriju zavere QAnon, prema kojoj je Donald Tramp spasilac, a elita američkih demokrata kult satanističkih pedofila i ljudoždera.

“QAnon šaman” je optužen za šest krivičnih djela među kojima je i nasilni upad u zgradu Kongresa.

"Gospodin Čensli je postao legendani lik - simbol 6. januara, nalik Najkijevom znaku. Svijet koji je zasnovan na izgledu stvari nije uvek pravedan”, izjavio je za Reuters njegov advokat Albert Votkins.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG