Linkovi

Sigurnosni zvaničnici prebacuju krivicu za propuste tokom upada u Kongres


ARHIVA - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa probijaju policijski kordon, 6. januar 2021. godine (Foto: AP)
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa probijaju policijski kordon, 6. januar 2021. godine (Foto: AP)

Bivši bezbjednosni zvaničnici su tokom prvog javnog svjedočenja o pobuni u kompleksu američkog Capitola 6. januara saopštili da su loši obavještajni podaci doveli do katastrofalnog propusta u predviđanju nasilnih namjera mase ljudi i da zbog toga nisu bili pripremljeni za napad bez presedana.

Zvaničnici, među kojima je i bivši šef policije Capitola Steven Sund​, okrivljuju druge federalne agencije - i jedni druge - za neuspjeh u odbrani zgrade, kada su pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa probile bezbjednosne ograde, polomile prozore i vrata, upale u zgradu i primorale članove Kongresa da pronađu sklonište.

Bivši zvaničnici su kazali da su očekivali da protesti budu slični skupovima u znak podrške Trumpu, koji su organizovani krajem 2020. godine, i koji su bili mnogo manje nasilni. Sund je rekao da tokom 30-godišnje karijere nikada nije vidio prizore kao za vrijeme upada u Capitol.

“Kada su stigli do policijskih barijera, nisu se ponašali kao ijedna grupa demonstranata koju sam ikad vidio", rekao je Sund, tvrdeći da pobuna nije bila rezultat lošeg planiranja već posljedica propusta za koje su odgovorne mnoge agencije i zvaničnici.

"Ni jedna civilna agencija za sprovođenje zakona - svakako ne policija Capitola - nije obučena, niti opremljena da bez značajne pomoći vojske ili drugih organa reda, odbije pobunu hiljada naoružanih, nasilnih i koordinisanih pojedinaca usredsređenih na to da upadnu u zgradu po svaku cijenu", naglasio je Sund.

Na zajedničkom pretresu, koji je dio istrage događaja 6. januara koju sprovode senatski Odbori za unutrašnju bezbjednost i za pravila i poceduru, svjedoče još bivši glavni zvaničnici zaduženi za bezbjednost u Senatu i Pedstavničkom domu, Michael Stenge​r i Paul Irving, kao i vršilac dužnosti policije prijestolnice Washingtona Robert Contee.

Sund, Irving i Stenger su bili primorani da podnesu ostavku poslije smrtonosnog napada.

"Moramo da imamo činjenice, a odgovori su u ovoj sali", rekla je na početku pretresa predsjedavajuća Odbora za pravila i proceduru, demokratska senatorica Amy Klobuchar​.

Bivši šef policije Capitola Steven Sund na pretresu u Kongresu.
Bivši šef policije Capitola Steven Sund na pretresu u Kongresu.

I dalje nema odgovora na brojna pitanja šta se dogodilo prije i tokom napada. Koliko su agencije za sprovođenje zakona znale o planovima da se počini nasilje 6. januara, od kojih su mnogi bili javni? Kako su agencije dijelile informacije? Kako je policija Capitola mogla da bude toliko loše pripremljena za nasilnu pobunu koja je organizovana na internetu?

Sund je na pretresu rekao da je tek poslije napada saznao da su njegovi policajci dobili izvještaj odsjeka FBI-a u Norfolku, u Virginiji, u kojem se detaljno predviđa da bi ekstremisti mogli da pokrenu "rat" narednog dana u Washingtonu. Šef odsjeka FBI-a u Washingtonu rekao je da je, čim je dobio upozorenje 5. januara, tu informaciju proslijedio drugim agencijama za sprovođenje zakona kroz zajedničku radnu grupu za borbu protiv terorizma.

Sund je rekao da je informacija zatim proslijeđena zvaničniku koji radi na obavještajnim pitanjima za policiju Capitola, ali ne i drugim nadređenima i da on nije znao za upozorenje.

Predsjedavajući Odbora za unutrašnju bezbjednost, demokratski senator Gary Peters rekao je da je propust u proslijeđivanju obavještajnog izvještaja šefu policije veliki problem.

"Kako niste dobili taj ključni obavještajni podatak", zapitao se Peters.

"Ta informacija bi bila od pomoći", odgovorio je Sund.

Zvaničnici takođe nisu saglasni u pogledu pitanja kada je Nacionalna garda pozvana i ranije podnijetih zahtjeva da se rasporede njeni pripadnici. Sund je rekao da je razgovarao i sa Stengerom i Irvingom o tome da se zatraži raspoređivanje Nacionalne garde, ali da mu je Irving rekao da je zabrinut kako će to izgledati u javnosti.

Irving je to demantovao, dok je Stenger naveo da su se "svi saglasili da dostupni obavještajni podaci nisu opravdavali raspoređivanje trupa i da je kolektivno odlučeno da se ne podnosi taj zahtjev". Dodao je da su u to vrijeme svi smatrali da postoji "snažan" plan za zaštitu Kongresa.

Nakon što su probili policijske barijere, izgrednici su se sukobili sa policajcima, od kojih su desetine povrijeđene, zatim polomili vrata i prozore, natjerali članove Kongresa da napuste prostorije Predstavničkog doma i Senata i prekinuli procez potvrde izborne pobjede Joea Bidena.

Pet osoba je preminulo, među kojima jedan pripadnik policije Capitola i žena koju je upucala policija dok je pokušavala da upadne u salu Predstavničkog doma.

Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa.
Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa.

Pretres je održan gotovo sedam nedjelja poslije napada i više od jedne sedmice nakon što je Senat oslobodio Trumpa optužbe da je podstakao pobunu, porukom pristalicama da se "pakleno bore" da ponište njegov izborni poraz.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde i dalje obezbjeđuje kompleks Capitola, oko kojeg je podignuta visoka ograda sa bodljikavom žicom, dok su okolne ulice blokirane za saobraćaj.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG