Linkovi

Dvojica optužena za ubistvo policajca tokom upada u Kapitol


ARHIVA - Jogananda Pitman, v.d. šefice policije Kapitola, odaje poštu policajcu Brajanu Sikniku u Rotundi Kapitola, 2. februara 2021.
ARHIVA - Jogananda Pitman, v.d. šefice policije Kapitola, odaje poštu policajcu Brajanu Sikniku u Rotundi Kapitola, 2. februara 2021.

Američke vlasti su uhapsile i podigle optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog napada na pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika sprejem za medvjede za vrijeme nereda u Kapitolu 6. januara. Međutim, još nije poznato da li je sprej uzrokovao smrt policajca.

39-godišnji Džordž Tanios iz Morgantauna u Zapadnoj Virdžiniji i 32-godišnji Džulijan Kejter iz Pensilvanije, uhapšeni su u nedjelju.

Ideja da je Siknik preminuo nakon što je poprksan hemikalijom pojavila se relativno nedavno kao nova teorija u tom slučaju.

Istražitelji su prvo vjerovatli da je Siknika pogodio u glavu protivpožarni aparat, na osnovu izjava koje su zabilježene u ranoj fazi istrage, navode dve osobe upoznate sa slučajem. Međutim, kako su sakupljeni dodatni dokazi, pojavila se druga teorija i istražitelji sada vjeruju da je Siknik možda udahnuo hemijsku supstancu - moguće sprej za medvjede - što je možda doprinijelo fatalnom ishodu. Taj sprej ljudi obično koriste za odbranu od agresivnih medvjeda, dok kampuju u prirodi.

Kejter je muškarac na snimku do kojeg je došao FBI, na kome se vidi kako Siknika i druge prska sprejem za medvjede navodi se u sudskim dokumentima. Taj čin nije još direktno doveden u vezu sa smrću Siknika.

Policajac je preminuo nakon što je branio Kapitol od rulje koja je upala u vrijeme dok je Kongres glasao o potvrdi pobjede Joe Bidena na izborima u novembru. Prije toga je predsjednik Donald Trump pozvao pristalice da se "bore svom snagom" da preokrenu izborne rezultate.

Okolnosti smrti policajca Siknika još nisu sasvim jasne a konačni uzrok smrti nije utvrđen. Kapitolska policija je saopštila da je preminuo nakon što je povređen "za vrijeme fizičkog okršaja sa demonstrantima", a vršilac dužnosti šefa agencije navela je da nadležni taj slučaj smatraju smrću za vrijeme obavljanja dužnosti.

Siknik se kasnije onesvijestio i preminuo je u bolnici 7. januara. Sekretarijat za pravosuđe je otvorio istragu njegove smrti tretirajući je kao ubistvo, ali tužioci i dalje razmatraju konkretne optužbe koje mogu da ugrade u slučaj.

Rezultati Siknikove autopsije nisu kompletni. Policija Kapitola saopštila je da očekuje i toksikološke rezultate.

Federalni istražni biro je objavio oko 250 fotografija osoba koje traži zbog napada na pripadnike federalne policije za vrijeme nereda 6. januara. Neki su već uhapšeni, a Sekretarijat za pravosuđe navodi da su optužnice za različita krivična djela na federalnom nivou podignute protiv oko 300 osoba.

Odlomak snimka prikazanog u prvom danu suđenja Trampu u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG