Linkovi

Demokrate najavljuju nezavisnu komisiju za istragu o neredima u Kongresu


Policija pokušava da odvrati demonstrante od upada u Kongres
Policija pokušava da odvrati demonstrante od upada u Kongres

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi najavila je da će u Kongresu biti formirana nezavisna komisija, slična onoj koja je formirana poslije napada 11. septembra, koja treba da istraži nasilni upad na Kapitol 6. januara.

U pismu demokratama, Pelosi je navela i da će donji dom predložiti da se uloži više novca u obezbjeđenje u Kongresu.

Čini se da poslije oslobađanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Senatu raste podrška članova obje stranke ideji da se formira nezavisna komisija koja bi se bavila neredima. Neke istrage o tome su već planirane, kao i pretresi pred senatskim odborima, ali su predstavnici u Kongresu nagovijestili da to nije sve.

"Potrebna je kompletna istraga o onome što se desilo", rekao je senator iz Luizijane Bil Kesidi, jedan od republikanaca koji je glasao za to da je Trump kriv. Poslije toga, stranka u njegovoj saveznoj državi ga je formalno obavijestila da se ne slaže sa time kako je glasao.

Nezavisna komisija bi trebalo da dobije odobrenje Kongresa i istragu bi podigla na viši nivo. Ali, istovremeno postoji strah da bi i produbila partijske podjele, što bi usporilo sprovođenje agende predsjednika Džoa Bajdena.

"Ima još dokaza koje Amerikanci treba i zaslužuju da vide, a komisija poput one poslije 11. septembra će obezbijediti da krenemo naprijed", kaže demokratski senator Kris Kuns iz Delavera.

Demokrate iz Predstavničkog doma smatraju da su dokazale da je Trump kriv. Takođe su kritikovali lidera republikanske manjine u Senatu Miča Mekonela, ali i druge republikance, koji "sjede na dvije stolice", odnosno smatraju da je Trump kriv, ali nisu tako glasali.

Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, blizak sa Trumpom, glasao je da bivši predsjednik bude oslobođen, ali je priznao da ipak snosi dio odgovornosti za pogibiju petoro ljudi na Kapitolu. Ipak, kazao je da se raduje kampanji sa Trumpom na kongresnim izborima 2022.

Iako je 57 senatora glasalo za to da je Trump kriv za podsticanje pobune, da bi bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova.

Među tih 57 bilo je i sedam republikanaca: Ričard Bur iz Sjeverne Karoline, Suzan Kolins iz Mejna, Lisa Murkovski sa Aljaske, Bil Kesidi iz Luizijane, Pet Tumi iz Pensilvanije, Mit Romni iz Jute, Ben Ses iz Nebraske.

Trump je poslije toga proglasio pobjedu, iako je najviše senatora iz druge partije u istoriji glasalo da bude osuđen.

"Frustrirajuće je, ali očevi osnivači su znali zašto prave ovakav sistem u kojem danas živimo. Nisu nam bili potrebni svjedoci, već senatori sa kičmom", rekla je članica demokratskog tima iz Predstavničkog doma Stejsi Plesket.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG