Linkovi

Bivši policajac Derek Šovin osuđen na 22,5 godine zatvora za ubistvo Džordža Flojda


ARHIVA - Sudska skica tokom procesa protiv Dereka Šovina za ubistvo Džordža Flojda (Foto: Reuters/Jane Rosenberg)
ARHIVA - Sudska skica tokom procesa protiv Dereka Šovina za ubistvo Džordža Flojda (Foto: Reuters/Jane Rosenberg)

Dereku Šovinu, bivšem policajcu osuđenom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda sud je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset dvije godine i šest mjeseci.

Šovinova odbrana tražila je za svog klijenta uslovnu kaznu u koju bi bilo uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Šovin je u aprilu osuđen po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Presudu je izrekao sudija Piter Kejhil koji je tom prilikom poručio da izricanje kazne predstavlja primjenu vladavine prava na pojedinačni slučaj.

"Presuda nije zasnovana na emocijama ili saosjećanju, ali istovremeno želim da ukažem na bol koji osećaju porodice. Pogotovo porodica Flojd. Bilo je bolno u okrugu Henepin, državi Minesota i širom čitave zemlje", rekao je Kejhil - dodavši da je najvažnije prepoznati bol porodice Flojd.

"Presuda nije zasnovana na uticaju javnog mnijenja, ili pokušaju da pošaljem poruku drugima za primjer. Posao sudije je da na pojedinačne slučajeve primijeni zakon u skladu sa činjenicama", zaključio je sudija Kejhil.

Obraćanja članova porodice

Uoči izricanja presude sudu su se obratili članovi porodice Džordža Flojda - među kojima i njegova braća Terens i Filonis, kao i pravni zastupnici porodice.

"Prije godinu dana mog brata je ubio Derek Šovin i njegove kolege koje su bile prisutne. Šovin je Džordžu držao koljeno na vratu 9 minuta i 29 sekundi", rekao je na početku obraćanja Filonis Flojd.

Ukazao je da je poslije bratovljevog ubistva postao aktivista koji je o tome govorio čitavom svijetu.

"O nepravdi koja mu je pričinjena jer mu nije bilo dozvoljeno da udahne. Govorio je da će umrijeti i dozivao je svoju majku. Tokom čitavog suđenja bio sam primoran da gledam video snimak ubistva svog brata. Zaboravio sam šta je pravilan san", ukazao je Flojd koji se sudiji Piteru Kejhilu zahvalio što mu je, kako je rekao, dao priliku da ukaže na vrijednost života svog brata.

"Mojoj nećaki Đijani, Džordžovoj ćerki, potrebno je zaključenje svega što se dešava i zato tražim maksimalnu moguću kaznu za Šovina. da bude osuđen na maksimalnu kaznu. Džordž neće prisustvovati proslavi njenog šesnaestog rođendana, niti njenom venčanju. Šovin je upotrijebio prekomjernu silu i nije poštovao Džordžov život. Tražim maksimalnu moguću kaznu, bez prava na pomilovanje i drugih olakšica", rekao je tokom izricanja presude Filonis Flojd.

Sudu se kratko obratio osuđeni Derek Šovin, koji je rekao da iz proceduralnih razloga nije u mogućnost detaljnije da govori.

"Izjavljujem saučešće porodici Džordža Flojda i nadam se da će se u skorijoj budućnosti o ovom slučaju pojaviti informacije koje će im pružiti utjehu", rekao je Šovin - bez preciziranja detalja.

Prethodno je govorila njegova majka Kerolin Plenti koja je poručila da imidž izgrađen u javnosti o njenom sinu nije istinit.

Nije agresivan i problematičan. Označavan je i kao rasista. To nije tačno – moj sin je dobar čovjek. Cio život posvetio je policijskom radu. Častan je i brižan. Javnost to nikada neće saznati – ali to odlično zna njegova porodica. Najsrećniji trenutak u životu bio je kada sam te rodila. Drugi najsrećniji kada si stavio policijsku značku. Želim da znaš da sam uvijek vjerovala da si nevin i nikada od toga neću odstupiti”, poručila je pred sudom majka osuđenog Dereka Šovina – Kerolin Polenti.

Bivši policajac, koji je odmah pošto je proglašen krivim u aprilu prebačen u zatvor, suočava se i sa federalnim tužbama za kršenje građanskih prava preminulog Džordža Flojda.

On je preminuo poslije policijske intervencije u maju 2020, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin koljenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše.

Snimak događaja isplivao je u javnost nakon čega je u brojnim američkim gradovima pokrenut talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG