Linkovi

Tužilaštvo i Odbrana iznose završne riječi na suđenju za ubistvo Georgea Floyda


Branilac Eric Nelson i bivši policajac Dereck Chauvin.
Branilac Eric Nelson i bivši policajac Dereck Chauvin.

Odbrana i Tužilaštvo u Minnesoti danas iznose završnu riječ na suđenju bivšem policajcu bijelcu, optuženom za ubistvo afroamerikanca George Floyda, tokom policijskog privođenja u maju prošle godine.

Minneapolis i drugi gradovi širom Sjedinjenih Država se pripremaju za odluku suda u slučaju Derek Chauvin, koji je izazvao prosvjede širom svijeta. U nekim gradskim područjima je pojačano osiguranje. Ukoliko bude proglašen krivim, Chauvina očekuje višegodišnja zatvorska kazna.

"Ishod za koji se molimo je da Derek Chauvin bude proglašen krivično odgovornim za ubistvo George Floyda, jer vjerujemo da bi to mogao biti uvod u to da Amerika konačno ispuni svoje obećanje o slobodi i pravdi za sve", kaže Benjamin Crump, advokat porodice Floyd.

Tužitelji su pozvali svjedoke koji su izjavili da je Floyd umro jer je Chauvin držao pritisnuto koljeno na njegovom vratu više od devet minuta, lišivši ga kisika.

Svjedoci su izjavili da je Floyd ponavljao da ne može disati.

Odbrana pak tvrdi da je Floyd umro od srčanog udara, izazvanog visokim krvnim pritiskom i upotrebom droge. Chauvin je uhapsio Floyda pod sumnjom da je proturio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u maloprodajnoj trgovini.

Policijske uprave širom Sjedinjenih Država su u teškoj poziciji – pripremaju se za prosvjede protiv policije. Ovo je naročito relevantno za gradove kao što je Ferguson u Missouriju, u kojem su se dešavale smrti crnaca u rukama policije.

"To je teška situacija s kojom se moramo nositi, i svi pratimo suđenje da vidimo kako će se stvari odvijati, a ukoliko Derek Chauvin ne bude proglašen odgovornim, vjerovatno ćemo vidjeti ispoljavanje nezadovoljstva", kaže šef policije Fergusona Jason Armstrong.

Nezadovoljstvo i ljutnja zbog smrti Floyd ai drugih pripadnika manjina u slučajevima u kojim su sudjelovali pripadnici policije se dešava u vrijeme dok dvostranačka grupa kongresnih lidera, raspravlja zakon o reformi policije.

Zakon o pravdi u policiji, koji nosi ime George Floyda, a koji bi zabranio zahvate gušenja i uspostavio nacionalni registar policijskih prekršaja i druge mjere, usvojen je u Zastupničkom domu prošlog mjeseca, bez republikanske podrške. Da bi bio usvojen u Senatu, biće potrebna podrška najmanje 10 Republikanaca.

XS
SM
MD
LG