Linkovi

Policajac potvrdio da je prema Georgeu Floydu primjenjena prekomjerna sila


Memorijal za Floyda na mjestu gdje je preminuo u Minneapolisu 25. maja 2020.

Suđenje policajcu Dereku Chauvinu za ubistvo Georgea Floyda nastavljeno je svjedočenjem policijskog načelnika koji je odgovarao na pitanja o prekomjernoj upotrebi sile.

Jody Stiger je rekao da je, poslije pregleda snimka na kojem Chauvin kleči na Floydovom vratu tokom hapšenja, zaključio da je sila bila prekomjerna.

Stiger je rekao da su policajci imali ovlaštenje da upotrijebe silu dok se Floyd opirao hapšenju i dok ga nisu stavili u policijski auto, ali je u momentu kada su ga oborili na zemlju i kada je prestao da se opire, trebalo da prekinu sa upotrebom sile.

Drugi svjedok, policijski načelnik Ker Yang, rekao je da je Chauvin prošao 40-časovnu obuku o postupanju u krizama i da je obučen tako da deeskalira situaciju.

Yang je objasnio da je duo obuke koju je prošao Chauvin i postupanje sa zavisnicima ili mentalno oboljelima u kriznim situacijama.

On je poslednji u nizu policajaca iz Minneapolisa koji su se na suđenju pojavili kao svjedoci tužilaštva i potvrdili da se Derek Chauvin nije ponašao u skladu sa protokolom kada je klečao na Floydovom vratu više od devet minuta.

Derek Chauvin radio je u policiji 19 godina, a otpušten je dan poslije smrti Flojda. Optužnica protiv njega ima tri tačke: ubistvo iz nehata, ubistvo drugog i trećeg stepena, a o tome da li je kriv odlučiće rasno mješovita porota.

Branilac Chauvina tvrdi da je Floyd preminuo zbog zdravstvenih problema koje je imao, a da je Chauvin samo primjenjivao protokol pri hapšenju Floyda.

Smrt Floyda pokrenula je proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma širom SAD i u svijetu.

XS
SM
MD
LG