Linkovi

Četvorica bivših policajaca optužena za kršenje građanskih prava Georgea Floyda


Derek Chauvin, Džej J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao.
Derek Chauvin, Džej J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao.

Federalna velika porota u Minneapolisu podigla je optužnicu protiv četvorice bivših policajaca koji su učestvovali u hapšenju i umiješani su u ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda.

Oni su optuženi da su prekršili njegova građanska prava prilikom prošlogodišnjeg hapšenja, pokazuju sudska dokumenta koja su otpečaćena u petak.

U optužnici se imenuju Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao​, a terete da su Floydu uskratili ustavno pravo da ne bude lišen slobode bez odgovarajućeg pravnog procesa, koji uključuje i pravo da se ne ignorišu njegove zdravstvene potrebe.

"Optuženi su vidjeli kako George Floyd leži na zemlji i da mu je očigledno bila potrebna ljekarska pomoć, i svjesno mu nisu pružili pomoć", navodi se u optužnici.

U incidentu koji je snimljen kamerom telefona, Chauvin pritiska koljenom vrat Floyda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, više od devet minuta 25. maja 2020. Chauvin i trojica policajaca uhapsili su Floyda koji je optužen da je iskoristio falstifikovanu novčanicu od 20 dolara da bi kupio cigarete u lokalnoj prodavnici.

Floydova smrt je pokrenula proteste zbog rasizma i policijske brutalnosti prošle godine u brojnim gradovima širom Amerike i svijeta.

Chauvin je u Minnesoti osuđen po sve tri tačke optužnice za ubistvo - ubistvo drugo i trećeg stepena i drugostepeno ubistvo iz nehata. Njegovi advokati su tražili novo suđenje, navodeći da su tužioci i članovi porote prekršili pravila sudskog procesa i da je presuda nezakonita.

Optužnica tereti Chayvina, Thaoa i Kuenga da su Floyda lišili prava da ne bude podvrgnut nerazumnom načinu hapšenja - u Chauvinovom slučaju zato što je neumorno klečao na njegovom vratu, a u slučaju Thaoa i Kuenga zato što nisu intervenisali.

Thao, Kueng i Lane, koji su svi otpušteni sa posla, i uhapšeni poslije smrti Floyda prošlog maja, izaći će pred sud 23. avgusta, pod optužbom da su saučesnici u ubistvu drugog stepena i ubistvu iz nehata drugog stepena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG