Linkovi

Studija: Mlađi Amerikanci manje skloni da se vakcinišu protiv COVID19


Gužva na plaži L Strit u Bostonu, 5. juna 2021.
Gužva na plaži L Strit u Bostonu, 5. juna 2021.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ustanovili su da su mlađi Amerikanci manje skloni da se vakcinišu protiv COVID19 nego stariji Amerikanci. 

Federalna zdravstvena agencija je objavila izvještaj u kome se vidi da je samo 38% odraslih između 18 i 29 godina, primilo najmanje jednu dozu vakcine do 22. maja, u poređenju sa 80% građana starijih od 65 godina.

Takođe je ustanovljeno da je procenat Amerikanaca starih između 18 i 29 godina, koji su vakcinisani između 19. aprila, kada su sve kategorije odraslih Amerikanaca počele da se vakcinišu, i 22. maja, opao sa 3,6% nedeljno na 1,7 odsto nedeljno.

U drugoj studiji CDC-a, skoro polovina od 2.726 Amerikanaca starih između 18 i 39 godina izjavila je ili da nije sigurna da li će se vakcinisati ili ne planira da se vakciniše.

Oko 40% mlađih odraslih Amerikanaca kaže da vjeruje da druge kategorije stanovništva treba da se vakcinišu prije nego oni, dok oni koji razmišljaju da se vakcinišu to objašnjavanju željom da nastave redovne društvene aktivnosti ili spriječe da zaraze druge ljude.

​Kubanska vakcina

Kuba je u ponedeljak objavila da se njena vakcina iz tri doze, nazvana Abdala, pokazala 92% efikasnom u kasnoj fazi kliničkih testiranja na ljudima.

Ulice Havane, 15. juna 2021. Broj smrtnih slučajeva od Kovida na Kubi je u porastu ali je zemlja saopštila da je vakcina koju razvija 92% efikasna u zaštiti.
Ulice Havane, 15. juna 2021. Broj smrtnih slučajeva od Kovida na Kubi je u porastu ali je zemlja saopštila da je vakcina koju razvija 92% efikasna u zaštiti.

Kuba je objavila i da je još jedna vakcina koju su proizveli njeni naučnici, Soberana 2, efikasna 62% poslije samo dvije od tri doze. Broj infekcija na Kubi je najveći od početka pandemije, zbog pojave novih, zaraznijih sojeva virusa. Na ostrvu je ukupno potvrđeno 169,365 infekcija i 1.170 smrtnih slučajeva.

Filipini

Na Filipinima, predsjednik Rodrigo Duterte je zaprijetio da će uhapsiti svakoga ko odbije da se vakciniše protiv COVID-19.

Zemlja se suočava sa krizom", rekao je Duterte u govoru koji je prenosila nacionalna televizija. “Frustriran sam od Filipinaca koji ne slušaju vladu."

Arhipelag na Pacifiku ima više od 1,3 miliona potvrđenih slučajeva infekcija i 23.749 smrtnihi slučajeva. Kampanja vakcinacije je spora, uz nedovoljne zalihe vakcina i izvještaje o slabom odzivu u klinikama za vakcinaciju u prestonici, Manili.

Novi rast slučajeva u Kolumbiji

Broj umrlih od Kovida u Kolumbiji je prešao 100.000, dok je u toku novi talas infekcija što je dovelo do nekoliko nedelja antivladinih protesta.

Policija koristi vodene topove na demonstracijama protiv vlade predsednika Ivana Dukea u Bogoti, 9. juna 2021.
Policija koristi vodene topove na demonstracijama protiv vlade predsednika Ivana Dukea u Bogoti, 9. juna 2021.

Južnoamerička nacija ima više od 3,9 miliona zaraženih, dok od proljeća u prosjeku ima više od 500 smrtnih slučajeva dnevno, prema podacima vladinih zdravstvenih zvaničnika koje prenosi Vašington post. Zemlja je u ponedeljak prijavila rekordnih 648 smrtnih slučajeva.

Broj ukupnih infekcija koronavirusom širom svijeta je sada već od 178,7 miliona slučajeva, dok je broj smrtnih slučajeva veći od 3,8 miliona, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. SAD su imale najviše slučajeva zaraženih na svijetu - 33,5 miliona, kao i najviše smrtnih slučajeva - 602.092.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG