Linkovi

Bijela kuća: Kompletno imunizovano više od polovine odraslih građana


Kampanja vakcinacije sprovodi se na federalnom, državnom i lokalnom nivou dok se njeni organizatori suočavaju sa otporima, strahovima i dezinformacijama. (Foto: REUTERS/Hannah Beier)
Kampanja vakcinacije sprovodi se na federalnom, državnom i lokalnom nivou dok se njeni organizatori suočavaju sa otporima, strahovima i dezinformacijama. (Foto: REUTERS/Hannah Beier)

Više od polovine odraslih građana Sjedinjenih Država u potpunosti je vakcinisano protiv virusa COVID19, saopštila je Bijela kuća – šest nedjelja prije 4. jula državnog praznika – Dana nezavisnosti koji je predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) odredio kao rok za kompletnu imunizaciju 70 odsto odraslih.

Uoči posljednje nedjelje maja polovina odraslih u Americi potpuno je vakcinisana”, objavio je na društvenoj mreži Twitter Endi Slavit – viši savjetnik u Bijeloj kući.

Kampanja vakcinacije sprovodi se na federalnom, državnom i lokalnom nivou dok se njeni organizatori suočavaju sa otporima, strahovima i dezinformacijama.

Broj novooboljelih širom zemlje opada kao rezultat trenda sve masovnije vakcinacije građana.

Nedjeljni prosjek zaraženih građana iznosi 22.877 – što je najniža cifra od juna 2020. i iznosi jednu desetinu brojke od 250.000 koliko ih je bilo u prethodnoj post-prazničnoj sezoni, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, dvanaestogodišnjaci i stariji mogu biti vakcinisani “Pfizer-BionTech” vakcinom, dok je farmaceutskam kompanija “Moderna” objavila da je vakcina koju je razvila pokazala efikasnost kod adolescenata – što bi moglo značiti skoro odobravanje i druge vakcine za mlade u SAD-u.

Širom zemlje najavljuje se dalje popuštanje mjera – dok se u Sjedinjenim Državama očekuje nezvanični početak ljetnje sezone predstojećeg vikenda kada se obilježava Dan sjećanja (Memorial Day).

Građani putuju sve više i uprkos tome što su maske još obavezne u međudržavnom prevozu, brojne lokalne sredine su ukinule njihovo obavezno nošenje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG