Linkovi

Više od 100 miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv COVID19


ARHIVA - Vakcinacija veterana u prisustvu predsjednika SAD Joe Bidena (Foto: Reuters/Tom Brenner)
ARHIVA - Vakcinacija veterana u prisustvu predsjednika SAD Joe Bidena (Foto: Reuters/Tom Brenner)

U Sjedinjenim Državama je u petak ponovo otvoren Disneyland, gradonačelnik New Yorka je predvidio da će se restrikcije u najvećem američkom gradu ukinuti do 1. jula, dok je broj Amerikanaca koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID19 premašio 100 miliona.  

Posjetioci su pozdravili otvaranje Diznilenda u južnoj Kaliforniji nakon 13 mjeseci, iako je dozvoljen dolazak samo stanovnika te države, dok će kapacitet biti 25 odsto.

Otvaranje popularnog zabavnog parka i slični potezi širom Amerike odraz su sve većeg optimizma u zemlji, dok pada broj žrtava COVID19 a raste broj građana koji su primili vakcinu.

Broj žrtava COVID19 u SAD premašio je 575.000, ali je prjosečni bilans smrtnih slučajeva pao sa 3.400, koliko je bilo sredinom januara, na trenutnih oko 670 dnevno.

Do petka, više od 101 milion Amerikanaca u potpunosti je vakcinisano ili gotovo 40 odsto odraslih, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Osoba se smatra u potpunosti vakcinisanom dvije nedjelje nakon što je primila posljednju potrebnu dozu vakcine.

Oko 55 odsto odraslih primilo je najmanje jednu dozu. Međutim, oko 8 procenata građana koji su primili prvu dozu Pfizerove ili Modernine vakcine nije se vratilo da primi i drugu dozu. Vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, rekao je da je za maksimalnu zaštitu od koronavirusa važno primiti sve potrebne doze vakcine.

Zvaničnici CDC-a u u petak takođe saopštili da je anksioznost - a ne problem sa vakcinama - izazvala reakcije kod desetina ljudi tokom vakcinacije u pet država početkom aprila.

Više od 64 osobe su se onesvijestile ili su imale vrtoglavicu. Pojedine su imale problema sa mučninom ili su povraćale, dok je nekoliko iskusilo bol u grudima ili druge simtpome. Ni jedna osoba se nije ozbiljno razboljela.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG