Linkovi

Sjedinjene Države spremaju se za mogućnost imunizacije dodatnom dozom vakcine


Raspoloživi podaci ukazuju da vakcine kompanija “Moderna” i “Pfizer-BioNTech” obezbjeđuju imunitet najmanje šest mjeseci od imunizacije. Nije, međutim, poznato koliko dugo taj perod traje nakon isteka pola godine. (Foto: Reuters)
Raspoloživi podaci ukazuju da vakcine kompanija “Moderna” i “Pfizer-BioNTech” obezbjeđuju imunitet najmanje šest mjeseci od imunizacije. Nije, međutim, poznato koliko dugo taj perod traje nakon isteka pola godine. (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države pripremaju se za mogućnost da građani prime dodatnu dozu vakcine protiv COVID19 u periodu između devet do dvanaest mjeseci pošto su prvobitno vakcinisani, izjavio je David Kessler – jedan od članova tima za borbu protiv koronavirusa u administraciji američkog predsednika Bidena.

Dok se proučava trajanje imuniteta nakon vakcinacije – dodatne doze mogle bi biti potrebne. Oni koji su najranjiviji bili bi prvi vakcinisani”, rekao je Kessler na sastanku kongresnog odbora.

U međuvremenu, Albert Burla izvršni direktor farmaceutske kompanije “Pfizer” rekao je da će građanima najvjerovatnije biti potrebna dodatna doza vakcine protiv COVID19 u narednih 12 mjeseci i da bi moglo biti potrebe da jednom godišnje budu vakcinisani, izvijestila je televizija CNBC – objavivši njegov komentar zabilježen 1. aprila.

Raspoloživi podaci ukazuju da vakcine kompanija “Moderna” i “Pfizer-BioNTech” obezbjeđuju imunitet najmanje šest mjeseci od imunizacije. Nije, međutim, poznato koliko dugo taj perod traje nakon isteka pola godine.

Zdravstveni stručnjaci su ukazali da bi, čak i ukoliko period imuniteta nakon imunizacije traje duži vremenski period po isteku pola godine, pojava novih sojeva koronavirusa mogla bi inicirati potrebu za redovnim vakcinacijama koje su slične godišnjim imunizacijama protiv gripa.

Ranije tokom mjeseca “Pfizer” i “BioNTech” objavili su da efikasnost vakcine protiv COVID19 koju proizvode iznosi 91 odsto – kao i da podaci probnih kliničkih istraživanja ukazuju da je više od 12.000 vakcinisanih građana razvilo imunitet u trajanju od najmanje šest mjeseci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG