Linkovi

Bijela kuća predstavila podsticaje za vakcinaciju - od besplatnih krofni do krstarenja


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da je zabrinut da će se Amerika podijeliti na dvije grupe ljudi: vakcinisane i nevakcinisane.

"Ne želim da vidim već podijeljeno društvo da se ponovo dijeli na one koji žive daleko od Covida i one koji će na jesen ponovo oboljevati i umirati. Vakcinisanje nije stvar partijske pripadnosti. Moramo biti ujedinjeni i oslobođeni od straha", kazao je Biden.

Predsjednik SAD je postavio cilj da se do 4. jula vakciniše 70 posto odraslih. Sada je vakcinisano 63 posto.

Pošto se interesovanje za vakcinu smanjuje, posebno u nekim manjinskim zajednicama, Biden je preporučio da se u poseban program uvrste frizeri i berberi koji će pohađati kurseve o vakcinama i onda to znanje prenositi svojim mušterijama.

"Frizerski i kozmetički saloni su centri prenošenja informacija, posebno u manjinskim zajednicama", rekao je Biden u Bijeloj kući.

"Amerika ulazi u ljeto drastično drugačije od prošlogodišnjeg - ljeto slobode, radosti, okupljanja i proslava. Ljeto kakvo zaslužujemo poslije duge i mračne zime", kaže američki predsjednik.

Vakcinacija u New Yorku, april 2021.
Vakcinacija u New Yorku, april 2021.

Koje su nagrade i podsticaji za vakcinaciju?

Dva najveća lanca vrtića u SAD nude besplatno čuvanje djece na 2.500 lokacija dok im se roditelji vakcinišu.

Neke apoteke ostaće otvorene i tokom noći kako bi ljudi u bilo koje doba mogli da dođu po vakcinu. Nacionalni lanac apoteka daje novčane nagrade ili krstarenja za imunizovane.

Profesionalna bejzbol liga nudi besplatne ulaznice za one koji su primili vakcinu, ona se može dobiti i na stadionu.

Neki supermarketi će dijeliti nagradu besplatne kupovine namirnica godinu dana za vakcinisane, a aviokompanija svoje stalne klijente koji se vakcinišu nagrađuje sa godinu dana besplatnog letenja.

Čak i jedna velika pivara najavljuje da će dijeliti besplatno pivo svim vakcinisanim punoljetnim Amerikancima, ako se do 4. jula vakciniše 70 posto ljudi.

"Tako je: vakcinišite se i popijte pivo", kazao je Biden.

Čovjek dobio besplatno pivo nakon vakcinacije, Washington.
Čovjek dobio besplatno pivo nakon vakcinacije, Washington.

Lanac prodavnica krofni Krispiy Kreme saopštio je da je već poklonio 1,5 miliona krofni onima koji imaju dokaz o vakcinaciji, a za Nacionalni dan krofni u petak, vakcinisani će dobiti dve krofne.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris biće na čelu vakcinalne ture koja će proći kroz države na jugu i srednjem zapadu SAD.

XS
SM
MD
LG