Linkovi

SAD sa 100 miliona vakcinisanih na prvom mjestu u svijetu


Vakcinisanje zdravstvenih radnika u Njujorku
Vakcinisanje zdravstvenih radnika u Njujorku

Bidenova administracija, koja je postavila cilj da u prvih 100 dana na vlasti bude dato 100 miliona vakcina, oborila je još jedan rekord jer je vakcinisano 100 miliona ljudi.

Ipak, broj oboljelih od COVID 19 u nekim dijelovima zemlje i dalje ostaje visok.

"Molim vas, nemojte da upropastimo ovaj napredak za koji smo se toliko trudili i borili. Svi morate biti oprezni", rekao je Joe Biden.

Američki predsjednik je ranije najavio da namjerava da ubrza distribuciju vakcina tako da 90 odsto odraslih bude vakcinisano do 19. aprila, a ostali do 1. maja.

Tokom brifinga u Bijeloj kući i Biden i direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valeski upozorili su da ne treba popuštati restrikcije. Biden je rekao da će nastupiti četvrti talas ako se to nastavi.

Širom svijeta, potvrđeno je 130 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je 2,8 miliona ljudi. SAD prednjače sa 30,6 miliona zarađenih i više od 554 hiljade umrlih.

Evropske zemlje, sa druge strane, bore se sa nabavkom i distribucijom vakcina. Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je samo 10 odsto ukupne populacije u Evropi primilo jednu dozu vakcine, dok je 4 odsto primilo dvije.

Jedan od razloga za to je što su se evropske zemlje oslonile na vakcinu Astra Zeneke koja je privremeno obustavljana zbog navoda da stvara krvne ugruške. Njemačka i Holandija su ponovo zaustavile upotrebu te vakcine za mlađe od 60 godina.

Evropska medicinska agencija je potvrdila da je vakcina Astra Zeneke bezbjedna.

Francuska je objavila plan za treće zatvaranje zbog rastućeg broja slučajeva COVID 19.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su objavili nova uputstva prema kojima kompletno vakcinisani mogu da putuju bez karantina, ali treba da nose maske i drže distancu.

Kompanijama koje posjeduju kruzere rečeno je da mogu da nastave sa putovanjima.

Nekoliko kompanija koje imaju kruzere pritiskalo je Centre za kontrolu i prevenciju bolesti da izdaju nova uputstva jer ne bez toga ne mogu da rade.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG