Linkovi

Joe Biden i Kamala Harris preuzimaju dužnosti u novoj administraciji SAD


Signs for the inauguration of President-elect Joe Biden stand near the White House in Washington

Joe Biden će u srijedu postati novi predsjednik SAD, dok će Kamala Harris postati prva žena koja će služiti kao potpredsjednica, nakon što njih dvoje u podne polože zakletvu tokom inauguracije čiji će obim biti smanjen zbog pandemije koronavirusa.

Mase od nekoliko stotina hiljada ljudi, koja se proteže od Kapitola duž Nacionalnog mola i koja je uobičajena za ovakve prilike, ovoga puta neće biti. Umjesto mase ljudi, tu će se nalaziti more od 200.000 zastava SAD, zastava saveznih država i teritorija, koje predstavljaju one koji nisu mogli da prisustvuju.

Uoči preuzimanja dužnosti, Biden je izrazio poruku jedinstva, a posebno potrebu da se okupe i suoče sa izazovima koje donosi pandemija koja je ubila više od 400.000 ljudi u Sjedinjenim Državama i mnogima nanijela ekonomske poteškoće.

"Da bismo se izliječili, moramo se sjetiti. Teško se ponekad sjetimo, ali tako se liječimo", rekao je Biden u ponedjeljak kasno dok su on i Haris ispred spomenika Linkolnu predvodili komemoraciju za preminule u pandemiji.

U krug oko reflektirajućeg bazena bilo je raspoređeno oko 400 lampica.

"Važno je to učiniti kao nacija - zato smo danas ovdje. Od zalaska sunca do sumraka, pustimo da svjetla svijetle u mraku uz sveti bazen i sjetimo se svih koje smo izgubili", rekao je Bajden.

Kasnije se obavezao da će se "baciti pravo na posao", nakon što bude položio zakletvu, rekavši: "Nemamo ni sekunde za gubljenje kada je riječ o rješavanju kriza sa kojima se suočavamo kao nacija".

Biden, njegova supruga Džil i Kamala Harris, zajedno sa svojom suprugom Dagom Emofom, započeće dan u srijedu prisustvom crkvenoj službi u Katedrali svetog Mateja apostola u Vašingtonu. Do trenutka kada služba započne, odlazeći predsjednik Donald Trump trebalo bi da izađe iz Bijele kuće na putu za svoje odmaralište na Floridi.

Trump je prvi američki lider koji neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika poslije više od 150 godina.

Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišel, bivši predsjednik Džordž Buš mlađi i njegova supruga Laura, kao i bivši predsjednik Bil Klinton i njegova supruga, bivša državna sekretarka Hilari Klinton.

Nakon ceremonije inauguracije, Biden i Harris trebalo bi da učestvuju u ceremoniji polaganja vijenaca na Grobnicu nepoznatog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, nadomak Vašingtona.

Biden, koji je osam godina bio potpredsjednik, planira da potpiše brojne uredbe i druge predsjedničke ukaze, a njegova sekretarka za štampu Džen Psaki trebalo bi da održi brifing.

Uveče će biti emitovan specijalan program na televiziji nazvan "Amerika slavi", tokom kog će biti prenošeni i govori Bidena i Harris.

Među ostalim učesnicima događaja su muzičari Keti Peri, Luis Fonsi, Tim Mekgrav i Lin-Manjuel Miranda, zajedno sa glumcima Keri Vašington i Evom Longorijom, košarkaškom zvijezdom Karim Abdul-Džabarom, kuharom Hose Andresom i Kim Eng, prvom ženom koja će postati generalna direktorka glavne bejzbol lige.

Vlasti su pojačale bezbjednost inauguracije na događaju koji se održava dvije nedjelje nakon što su Trumpove pristalice upale u Kapitol u smrtonosnim neredima dok su pokušavali da poremete službeno proglašavanje Bidenove pobjede na izborima.

Američki bezbjednosni zvaničnici saopštavaju da preduzimaju sve mjere predostrožnosti, uključujući FBI-jevu bezbjednosnu provjeru 25.000 pripadnika Nacionalne garde, koliko ih je dodijeljenu Vašingtonu kako bi se obezbijedio događaj.

Dvanaest članova Nacionalne garde uklonjeno je sa dužnosti inauguracije u utorak, nakon što je utvrđeno da najmanje dvojica imaju antivladine simpatije, izvijestio je Vašington Post.

List piše da je desetoro uklonjeno iz razloga koji nisu uključivali ekstremizam.

Inauguralno mjesto je okruženo visokom ogradom prekrivenom bodljikavom žicom, mnogo izraženijom demonstracijom bezjbednosti nego što je to bilo uobičajeno u prošlim inauguracijama.

Predstavnički dom prošle nedelje je po drugi put opozivao Trumpa, optužujući ga za podsticanje pobune. Početak suđenja u Senatu nije određen. Ako bude proglašen krivim, Trumpu, prvom američkom predsjedniku koji je dva puta opozvan, moglo bi se zabraniti ponovno obavljanje javnih funkcija.

XS
SM
MD
LG