Linkovi

Bidenov plan za prvih 100 dana: Na vrhu ekonomska pomoć


President-elect Joe Biden speaks about the COVID-19 pandemic during an event at The Queen theater, Thursday, Jan. 14, 2021, in Wilmington, Del. (AP Photo/Matt Slocum)
President-elect Joe Biden speaks about the COVID-19 pandemic during an event at The Queen theater, Thursday, Jan. 14, 2021, in Wilmington, Del. (AP Photo/Matt Slocum)

Novoizabrani predsjednik Joe Biden promovira paket ekonomskih olakšica u iznosu od 1,9 biliona dolara za zemlju koja je poharana jednogodišnjom pandemijom koja će ubiti preko 400 000 Amerikanaca i razboljeti desetke milijuna prije nego što on ovaj tjedan stupi na dužnost.

Prijedlog najavljen u četvrtak navečer agresivan je početak za administraciju koja će imati samo tanku većinu u Kongresu, posebno jer dolazi slojevito na vrh dnevnog reda politike prepune širokog niza demokratskih prioriteta.

Oni se kreću od borbe protiv klimatskih promjena, preko zaštite glasačkih prava, do reforme američkog imigracijskog sustava. Također će se morati natjecati za pažnju zastupnika sa suđenjem u Senatu Bidenovom prethodniku Donaldu Trumpu, koji je opozivan 13. januara zbog optužbi da je poticao nasilnu rulju koja je napala američki Kapitol dok se potvrđivala Bidenova izborna pobjeda.

Od povijesnog nastojanja predsjednika Franklina Roosevelta da donese glavne dijelove njegova "New Deal-a" iz doba depresije, počevši od ranih 1930-ih, svi su se nastupajući predsjednici mjerili koliko bi dnevnog reda mogli proći tijekom prvih 100 dana njihove uprave.

Čini se da je Biden odlučan u početku progurati važan dio svog dnevnog reda kroz Kongres, kažu stručnjaci.

"Koji se drugi predsjednik založio za poticaj od 2 biliona dolara dok je pred vratima?" pitao je Dan Mahaffee, viši potpredsjednik i direktor politike Centra za proučavanje predsjedništva i Kongresa sa sjedištem u Washingtonu.

Najbliža usporedba, rekao je, bila je s početkom Obamine administracije, u kojoj je Biden obnašao dužnost potpredsjednika, kada je predsjednik tjednima nakon inauguracije potpisao paket gospodarskih poticaja u iznosu od 787 milijardi dolara.

Biden će se morati nositi s mnogo tanjim većinama u svakom domu Kongresa nego što je to činio Obama. Ipak, njegov je plan "još veći jer je to dvostruki javni zdravstveni i ekonomski izazov", rekao je Mahaffee.

'Kriza duboke ljudske patnje'

U pratnji novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris na pozornici u Wilmingtonu, Delaware, Biden je opisao državu kojoj je hitno potrebna pomoć nakon višemjesečnih blokada, ograničenih potrošačke potrošnje i široke ekonomske razaranja.

Oko 18 milijuna Amerikanaca i dalje se oslanja na osiguranje za slučaj nezaposlenosti, oko 400 000 malih poduzeća trajno je zatvorilo svoja vrata i nije teško vidjeti da smo usred ekonomske krize jednom u nekoliko generacija s jednom od kriza javnog zdravstva od nekoliko generacija ”, rekao je Biden.

“Kriza duboke ljudske patnje je na vidiku i nema vremena za gubljenje. Moramo djelovati i moramo djelovati sada. ”
Joe Biden

No, u okviru političkih snaga koji se suočavaju s Bidenom, republikanski senator s Floride Marco Rubio odmah je objavio izglednu liniju otpora.

Novoizabrani predsjednik Biden služio je u Senatu više od 35 godina. Dakle, on zna da plan koji je večeras zacrtao ne može proći 'brzo' ”, napisao je Rubio.

Senator je pozvao na davanje prioriteta isplatama Amerikancima s nižim i umjerenim prihodima, rekavši: "Hajdemo prvo donijeti dodatni novac ljudima."

Najveći element prijedloga je daleko oko 1 bilion dolara izravnih plaćanja i drugih mjera namijenjenih potpori pojedincima i obiteljima koji se bore. Dodao bi 1.400 američkih dolara u trenutačne isplate čekovima od 600 dolara koje je predsjednik Trump potpisao prošlog mjeseca, a povećao bi i produžio trajanje naknada za nezaposlene.

Ostali elementi plana povećali bi saveznu minimalnu plaću na 15 dolara na sat, zaštitili iznajmljivače od deložacije i pružili povećanu pomoć u hrani potrebitima.

Bidenov plan također traži 440 milijardi dolara izravne pomoći malim poduzećima te državnim, lokalnim i plemenskim vladama, koje su zabilježile nagli pad poreznih prihoda tijekom gospodarskog pada uzrokovanog pandemijom.

Konačno, prijedlogom bi se usmjerilo 400 milijardi dolara na znatno povećani savezni odgovor na pandemiju. Biden predviđa nacionalni program cijepljenja, proširenje dijagnostičkog ispitivanja virusa i podršku školama i zdravstvenim radnicima.

FILE - A passer-by is shown near a storefront with closing signs in Boston, Sept. 2, 2020. The U.S. unemployment rate dropped to 7.9% in September, but hiring is slowing and many Americans have given up looking for work, federal officials say.
FILE - A passer-by is shown near a storefront with closing signs in Boston, Sept. 2, 2020. The U.S. unemployment rate dropped to 7.9% in September, but hiring is slowing and many Americans have given up looking for work, federal officials say.

Mnogo širi plan

Paket koji je Biden iznio u četvrtak postat će prioritet njegove nove administracije, ali daleko je od jedine stvari koju se nada postići u prvih mjeseci mandata. Ostali prioriteti politike uključuju:

Vanjska politika - Provevši veći dio svoje 36-godišnje karijere u američkom Senatu služeći u Odboru za vanjske odnose te komore, Biden je obećao popraviti odnose sa saveznicima i drugim zemljama otuđenim izolacionističkom agendom Trumpove administracije "America First".

Također obećava da će sazvati međunarodni summit usmjeren na borbu protiv korupcije i militantnog nacionalizma.

Biračka prava - Demokrati već dugo žele usvojiti proširenje Zakona o biračkim pravima, čiji je cilj smanjiti sposobnost država i mjesta da ometaju ili ograničavaju mogućnost glasa građana na izborima, a očekuje se da će Biden zalagati za te reforme.

Reforma kaznenog pravosuđa - Odgovor na ogorčenje javnosti zbog policijskih ubojstava nenaoružanih Afroamerikanaca, Biden je obećao uspostaviti nacionalnu policijsku nadzornu komisiju i ulagati u policijske strategije u zajednici namijenjene deeskalaciji napetosti između zakona i zajednica kojima služe.

Također podupire sveobuhvatnu reformu izricanja kazni i programe za smanjenje kontinuirane kriminalne aktivnosti onih koji su pušteni iz zatvora.

Okoliš - Biden je najavio da će se ponovno pridružiti Pariškom klimatskom sporazumu i poduzet će druge korake kako bi Sjedinjene Države postale globalnim liderom u nastojanju da smanje klimatske promjene. To će uključivati napore na poništavanju ublažavanja Trumpove administracije propisa o vađenju i izgaranju fosilnih goriva i učinkovitosti goriva automobila i kamiona.

Porezi - Biden se nada da će ukinuti veliko smanjenje poreza na dobit donesenog tijekom Trumpovih godina, kojim je poslovna stopa smanjena s 35% na 21%, te da će povećati porez na dohodak najbogatijih Amerikanaca. Obećao je da porezi za ljude koji zarađuju manje od 400.000 američkih dolara neće rasti.

Imigracija - Nakon četiri godine administracije koja je bila otvoreno neprijateljska prema mnogim oblicima imigracije u Sjedinjene Države, administracija Bidena predlaže opsežnu imigracijsku reformu koja bi stvorila put do državljanstva za više od 11 milijuna imigranata bez dokumenata.

Također bi trajno instalirao zaštitu za ljude koji su ilegalno dovedeni u zemlju kao djeca i preselio bi se kako bi se djeca i roditelji razdvojeni na granici ponovno okupili u okviru programa Trumpove administracije koji je od tada bio u politikama.

Infrastruktura i zelena tehnologija - Biden je obećao pokrenuti dugo zaustavljene napore na preuređivanju raspadajuće infrastrukture zemlje, počevši od dugogodišnjeg ulaganja od oko 2 bilijuna dolara u nacionalne ceste, mostove, tranzitne sustave i još mnogo toga . To bi spojio s ulaganjem u zelenu tehnologiju, uključujući električne automobile, održivu poljoprivredu i obnovljive izvore energije.

Borba protiv Trumpovog narativa

Mahaffee iz Centra za proučavanje predsjedništva i Kongresa rekao je da bi Biden trebao moći računati na barem određenu suradnju Kongresa u prvim danima svoje uprave.

"Konsenzus u Kongresu, čak i sa senatom 50-50, jest da treba poduzeti mjere na gospodarstvu", rekao je.

"Vidljivo je sporo uvođenje cjepiva, kontinuirani gubici posla - na što se fokusiraju zakonodavci."
Dan Mahaffee, senior vice president Center for the Study of the Presidency and Congress.

No, Mahaffee je predvidio da će Bidenova administracija zalagati za velika postignuća izvan područja neposrednih ekonomske olakšice kao sredstvo za suzbijanje lažne, ali ustrajne tvrdnje predsjednika Trumpa i njegovih najvatrenijih pristaša da su nedavni izbori bili prevara i da je Bidenovo predsjedništvo nelegitimno.

"Izazov za predsjednika Bidena bit će ovaj narativ o nelegitimnosti s kojim će se suočiti izvan Washingtona, a dolazi od Trumpovih pristaša, možda samog bivšeg predsjednika i ostalih u desničarskim medijima", rekao je.

"Mislim da će osjetiti potrebu da se ponaša vidljivo kako bi pokazao rezultate i napredovao da na neki način promijeni taj narativ."

XS
SM
MD
LG