Linkovi

Koje uredbe će Biden donijeti prvog dana na mjestu predsjednika


Izabrani predsjednik SAD Joe Biden zvanično stupa na dužnost 20. januara
Izabrani predsjednik SAD Joe Biden zvanično stupa na dužnost 20. januara

Kada dođe na mjesto predsjednika SAD, Joe Biden planira da odmah ukine neke od najkontroverznijih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa, ali i da se bavi rješavanjem problema uzrokovanih pandemijom, saopštio je njegov šef kabineta Ron Klain.

Prvog dana biće donijeto 10 predsjedničkih uredbi, za koje nije potrebna saglasnost Kongresa.

Poslije inauguracije 20. januara, Biden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podnijeti zahtjev da se Amerika ponovo priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana, propisaće obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Biće i produžen moratorijum na otplatu studentskih kredita i kirija, kako bi se spriječilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

"Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu", piše u dopisu koji je Klain poslao svojim saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bidenove agende biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Klain je najavio i da će Biden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Biden će donijeti uredbe koje se odnose na pandemiju -otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše oštetila.

Naredne nedjelje, Biden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promjena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica na granici SAD i Meksika.

Novoizabrani predsjednici, tradicionalno, počinju sa donošenjem uredbi od prvog dana na dužnosti.

Isto je uradio i Trump, mada su mnoge njegove uredbe osporene na sudu i stavljene van snage.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG