Linkovi

Trump zadnjeg dana madata pomilovao više od 140 osoba


Campaign 2016 Trump

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump pomilovao je svog bivšeg savjetnika Stevea Bannona, koji se suočava s optužbama za prijevaru.

Vijest je uslijedila nekoliko sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Trump je također pomilovao više od 140 drugih osoba u posljednjem radnom danu predsjednikovanja.

Odlazeći predsjednik pomilovao je i repere Lila Waynea i Kodaka Blacka, protiv kojih se vodio krivični postupak zbog oružja, kao i bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka, koji služi kaznu zatvora u trajanju od 28 godina, zbog optužbi za korupciju.

Pomilovanje je ranije dobio bivši savjetnik za državnu sigurnost Michael Flynn i Roger Stoune, koji je osuđen zbog laganja Kongresa tijekom istrage o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Sveukupno su 73 osobe pomilovane, a za još 70 su ublažene kazne, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Steve Bannon, koji je bio ključni strateg i savjetnik predsjednika Trumpa tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016. godine, u kolovozu 2020. optužen je za prijevaru zbog kampanje prikupljanja sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tužitelji su rekli da su Bannon i još trojica prevarili stotine tisuća donatora u vezi s kampanjom "Gradimo zid" kojom je prikupljeno 25 milijuna američkih dolara.

Navodno je Bannon primio više od milijun dolara, a dio novca je koristio za osobne potrebe. On negira optužbe i još mu nije suđeno.

U izjavi Bijele kuće navodi se da je Bannon bio "važan vođa konzervativnog pokreta i poznat po svojoj političkoj oštroumnosti".

Ističe se i da su ga tužitelji "progonili" optužbama "povezanim s prijevarom koja je proizašla iz njegovog sudjelovanja u političkom projektu".

XS
SM
MD
LG