Linkovi

Trump zadnjeg dana madata pomilovao više od 140 osoba


Campaign 2016 Trump
Campaign 2016 Trump

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump pomilovao je svog bivšeg savjetnika Stevea Bannona, koji se suočava s optužbama za prijevaru.

Vijest je uslijedila nekoliko sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Trump je također pomilovao više od 140 drugih osoba u posljednjem radnom danu predsjednikovanja.

Odlazeći predsjednik pomilovao je i repere Lila Waynea i Kodaka Blacka, protiv kojih se vodio krivični postupak zbog oružja, kao i bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka, koji služi kaznu zatvora u trajanju od 28 godina, zbog optužbi za korupciju.

Pomilovanje je ranije dobio bivši savjetnik za državnu sigurnost Michael Flynn i Roger Stoune, koji je osuđen zbog laganja Kongresa tijekom istrage o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Sveukupno su 73 osobe pomilovane, a za još 70 su ublažene kazne, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Steve Bannon, koji je bio ključni strateg i savjetnik predsjednika Trumpa tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016. godine, u kolovozu 2020. optužen je za prijevaru zbog kampanje prikupljanja sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tužitelji su rekli da su Bannon i još trojica prevarili stotine tisuća donatora u vezi s kampanjom "Gradimo zid" kojom je prikupljeno 25 milijuna američkih dolara.

Navodno je Bannon primio više od milijun dolara, a dio novca je koristio za osobne potrebe. On negira optužbe i još mu nije suđeno.

U izjavi Bijele kuće navodi se da je Bannon bio "važan vođa konzervativnog pokreta i poznat po svojoj političkoj oštroumnosti".

Ističe se i da su ga tužitelji "progonili" optužbama "povezanim s prijevarom koja je proizašla iz njegovog sudjelovanja u političkom projektu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG