Linkovi

12 članova Nacionalne garde uklonjeno iz osiguranja Bidenove inauguracije


Dvanaest pripadnika Nacionalne garde uklonjeno je sa dužnosti pomaganja u osiguranju inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena, nakon provjere koja je uključivala provjeru potencijalnih veza sa desničarskim ekstremizmom, saopštili su dužnonici Pentagona.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da je provjera išla i dalje od veza sa desničarskim grupama. Jedan pripadnik Garde uklonjen je sa dužnosti nakon uznemirujućih SMS poruka, dok je drugi prijavljen SOS telefonu, rekao je general Daniel Hokanson.

Nakon nereda u zgradi Kongresa 6. januara kada su nasilne pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu, Nacionalna garda je raspoređena u zgradu kao i na ulice Washingtona.

Uoči same inauguracije Federalni biro za istrage provjerava 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji treba da osiguravaju sutrašnju ceremoniju zakletve novog predsjednika Joe Bidena.

Washington se nalazi na rubu, nakon smrtonosnih nereda u Capitolu koji su potaknuli vanredne sigurnosne mjere uoči Bidenove inauguracije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG