Linkovi

Blinken obećava obnovu američkih partnerstava


ARHIVA - Antony Blinken, kandidat novoizabranog predsjednika Bidena u sjedištu tranzicionog tima u Delaveru, 24. novembra 2020.
ARHIVA - Antony Blinken, kandidat novoizabranog predsjednika Bidena u sjedištu tranzicionog tima u Delaveru, 24. novembra 2020.

Kandidat novoizabranog predsjednika Joe Bidena za državnog sekretara, Antonyi Blinken, svjedoči u utorak pred senatskim Odborom za spoljnopolitičke poslove.

Kako je najavljeno, iznijeće obećanje da će raditi na obnovi američke diplomatije i izgradnji jedinstvenog fronta da bi se odgovorilo na izazove koje pružaju Rusija, Kina i Iran.

Dan prije nego što Biden preuzme položaj od republikanca Donalda Trumpa, čiji su četvorogodišnji mandat obilježili uniltareralni potezi koji su često uznemiravali saveznike, Blinken će obećati da će Amerika raditi u zajedništvu sa drugim zemljama i "sa skromnošću."

Prema govoru u koji su uvid imali američki mediji, 58-godišnji karijerni diplomata, koji je Bidenov bliski saradnik, takođe će objasniti zbog čega je američko liderstvo od ključnog značaja za svijet ali i obećati spoljnu politiku koja će donijeti rezultate u prilog građana Amerike.

"Kada nismo angažovani, kada nismo lider, dogodi se jedna od dvije stvari: ili neka zemlja pokuša da zauzme naše mjesto, ali vjerovatno ne na način u skladu sa našim interesima i vrijednostima, ili niko ne preuzme tu ulogu - i onda nastaje haos", navodi Blinken u govoru koji je pripremio pred obraćanje članovima senatskog odbora.

"U oba slučaja, to nije u interesu američkog naroda."

Pretres u Kongresu održava se manje od dvije nedjelje nakon što su hiljade pristalica predsednika Trumpa upale u zgradu koja predstavlja simbol američke demokratije. Taj napad bez presedana šokirao je svijet, nanio novu štetu američkom ugledu i dao municiju protivnicima Amerike na globalnom nivou. Svjestan te štete, Blinken će u svom govoru često naglašavati riječ "skromnost".

"Skromnost - jer ćemo morati da obavimo mnogo posla kod kuće da poboljšamo ugled u svijetu".

Siniša Vuković: Svaka demokratija ozbiljno da shvati poruku događaja u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00

Biden će voditi američku politiku u svijetu koji je mnogo drugačiji od onoga koji je napustio prije 4 godine, kao potpredsjednik Baraka Obame. Kina je preuzela veću globalnu ulogu, od multilateralnih institucija do pružanju pomoći razvoju Afrike i Latinske Amerike. Veze između Vašingtona i Pekinga su najgore u više decenija, zbog čega su nastala poređenja sa erom hladnog rata.

Blinkenov govor pokazuje da je nova administracija svjesna novih izazova.

"Ući ćemo u odnose sa svijetom kakav jeste, a ne kakav je bio. To je svijet sve jačeg nacionalizma, smanjenja demokratije, većeg rivalstva sa Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama, većih prijetnji stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu i svijet tehnološke revolucije koja mijenja svaki aspekt našeg života, posebno u cyber prostoru", napisao je Antony Blinken.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG