Linkovi

Izvještaj: SAD protraćile milijarde na projekte reizgradnje Afganistana


FILE - A U.S. soldier, right, shakes hands with an Afghan National Army soldier before the opening ceremony for a newly completed mosque in southern Kandahar province, April 1, 2011, where the U.S. is funding its rebuilding.

Sjedinjene Države potrošile su milijarde američkih dolara poreznih obveznika na projekte obnove u Afganistanu koji ili nisu bili potrebni ili nisu bili potrebni vlastima u ratom zahvaćenoj zemlji, kaže se u novom izvještaju.

Specijalni generalni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR) dokumentirao je masovni gubitak u izvještaju dostavljenom američkim zakonodavcima u ponedjeljak.

Agencija je procijenila gotovo 7,8 milijardi dolara potrošenih od 2008. na izgradnju, financiranje ili subvencioniranje škola, zatvora, hotela, bolnica, cesta, mostova i afganistanskih vojnih objekata. Američko Ministarstvo obrane izvještaj identificira je kao najvećeg doprinositelja s 6,5 milijardi dolara.

SIGAR je otkrio da oko 2,4 milijarde dolara "imovine koja je neiskorištena ili napuštena nije korištena u predviđene svrhe, pogoršana je ili uništena".

Suprotno tome, navodi se u izvještaju, više od 1,2 milijarde dolara od 7,8 milijardi američke imovine financirane od strane SAD-a koristilo se kako je predviđeno, a samo 343,2 milijuna dolara vrijedna imovina "održavala se u dobrom stanju".

Birds flyover the city of Kabul, Afghanistan, Sunday, Jan. 31, 2021. In a report released Monday, Feb. 1, 2021, the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, known as SIGAR, that monitors the billions of dollars the U.S. spends in…
Birds flyover the city of Kabul, Afghanistan, Sunday, Jan. 31, 2021. In a report released Monday, Feb. 1, 2021, the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, known as SIGAR, that monitors the billions of dollars the U.S. spends in…

Studija je citirala specijalnog generalnog inspektora Johna Sopka koji je rekao da su utvrdili obrazac američkih agencija koje "prebrzo ulijevaju previše novca u zemlju premalu da bi je upile".

Kršeći više američkih zakona, mnogi objekti i sredstva financirana od strane SAD-a dati su afganistanskoj vladi, čak i bez da ih pitaju žele li ili trebaju zgrade ili imaju tehničku mogućnost da ih održavaju u pogonu.

"Činjenica da je toliko kapitalne imovine likvidirano, nije korišteno, pogoršano ili napušteno trebala je biti glavni razlog za zabrinutost agencija koje financiraju ove projekte", rekao je Sopko.

Prema podacima SIGAR-a, od prošlog prosinca 2020. Washington je za obnovu i srodne aktivnosti u Afganistanu namijenio oko 143 milijarde dolara. Ogromni izdaci trebali su potaknuti dobru volju i pokrenuti razvoj za koji su se američki dužnosnici nadali da će pomoći potaknuti mir i stabilnost u zemlji zahvaćenoj sukobima.

Američki zakonodavci stvorili su SIGAR 2008. godine kako bi identificirali gubitke, prevare i zloupotrebe u projektima finansiranim od američkih poreznih obveznika u Afganistanu. Agencija od tada proizvodi tromjesečne izvještaje, često otkrivajući ozbiljne praznine u planiranju i izvršenju ugovora.

Posljednja saznanja SIGARA dolaze kada predsjednik Joe Biden preispituje mirovni sporazum koji je njegov prethodnik Donald Trump potpisao s talibanskom stranom prije godinu dana radi promicanja pregovaračke nagodbe 19-godišnjeg afganistanskog rata.

Dogovor zahtijeva da preostalih 2500 američkih vojnika napusti Afganistan do 1. maja 2021. godine kako bi završili najdugovječniji američki rat, koji je Washington koštao života više od 2.400 vojnika i gotovo 1 bilion dolara.

SIGAR je napomenuo da je stvarna količina gubitaka "gotovo sigurno veća" jer nije pregledao sve "projekte kapitalne imovine" koje financiraju SAD u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG