Linkovi

Međunarodni sud u Hagu dozvolio istragu o zločinima u Afganistanu


US Army in Afghanistan
US Army in Afghanistan

Apelacione sudije Međunarodnog krivičnog suda dale su tužiocima zeleno svijetlo za otvaranje istrage protiv Talibana, afganistanskih snaga i američkog vojnog i obavještajnog osoblja za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Sud je prihvatio žalbu tužilaca na ranije odbijanje zahtjeva.

U aprilu prošle godine pretresno vijeće odbilo je zahtjev tužioca Fatoa Bensoude da otvori istragu o zločinima u tajnim zatvorima u Afganistanu.

Sudije za pretres prošle godine su priznale da su u Afganistanu počinjeni zločini, ali su odbili da se otvori istraga rekavši da to neće biti u interesu pravde, jer bi, zbog potencijalnog nedostatka saradnje, osude vjerovatne izostale.

Ta odluka izazvala je žestoke kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su rekle da se zanemaruje postizanje pravde za žrtve u Afganistanu i nagrađuju države koje su odbile da sarađuju sa sudom u Hagu.

Washington nije potpisnik ICC-a i osporava njegovu nadležnost nad američkim građanima. Afganistan je, međutim, član međunarodnog suda ali se usprotivio istrazi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je prošle godine da će Trumpova administracija ukinuti ili uskratiti vize osoblju ICC-a koji žele istražiti navodne ratne zločine i druge zloupotrebe koje su počinile američke snage u Afganistanu ili negdje drugdje.

Presuda ICC-a u četvrtak uslijedila je samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i talibani potpisali značajan sporazum kako bi pokušali okončati afganistanski rat, koji je u svojoj 19. godini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG