Linkovi

U napadu na Univerzitet u Kabulu poginulo 19, i ranjeno 22 ljudi


Afghan police arrive at the site of an attack at Kabul University in Kabul, Afghanistan, Monday, Nov. 2, 2020. Gunfire erupted at the university in the Afghan capital early Monday and police have surrounded the sprawling campus, authorities said. …
Afghan police arrive at the site of an attack at Kabul University in Kabul, Afghanistan, Monday, Nov. 2, 2020. Gunfire erupted at the university in the Afghan capital early Monday and police have surrounded the sprawling campus, authorities said. …

U današnjem višesatnom napadu na Univerzitet u Kabulu poginulo je najmanje 19 ljudi, a 22 je ranjeno, javilo je afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je saošpteno, opsada je završena poslije višesatnih sukoba sa bezbjednosnim snagama.

Portparol Ministarstva Tarik Arijan je rekao da su tri napadača bila uključena i da su sva trojica poginula u okršaju sa bezbjednosnim snagama.

"Jedan od njih je aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi, a dvojicu su ubile bezbjednosne snage", rekao je Arijan za AFP.

Među stradalima su i studenti.

"Oni su pucali na svakog studenta koga su vidjeli… čak i na one koji su bježali", kazao je jedan od akademaca Fatulah Moradi za Reuters.

Afganistanski mediji javili su ranije da se na univerzitetu održavao afganistansko-iranski sajam knjiga koji je trebalo da otvori iranski ambasador u Afganistanu.

Pet sati od početka borbi u praznim ulicama oko ograđenog univerzitetskog kampusa čule su se eksplozije granata i pucnjava iz automatskog oružja.

Afganistanski vojnici čuvaju stražu. Ranije su viđeni studenti kako bježe iz kampusa.

Student univerziteta Ahmad Samim rekao je novinarima da je vidio ljude naoružane sa pištoljima i kalašnjikovima kako pucaju na univerzitet, najstariji u zemlji, koji pohađa oko 17.000 studenata. Rekao je da se napad dogodio na istočnoj strani objekta gdje se nalaze prostorije prava i novinarstva.

Ne zna se ko je odgovoran za napad mada su talibani izdali saopštenje da nisu umiješani. Kako javlja AP, sumnja se da je umiješana ekstremistička "Islamska država".

U napadu bombaša samoubice iz ove grupacije na jednu školu prošlog mjeseca poginulo je 24 đaka i najmanje 100 ranjeno. Napad se dogodio u predgrađu Kabula pretežno nastanjenom šiitima.

Ogranak "Islamske države" u Afganistanu je proglasio rat manjinskim šiitima u ovoj zemlji, izvevši nekoliko desetina napada otkako je počeo da djeluje 2014.

Napad se dogodio u vrijeme kada talibani nastavljaju mirovne pregovore sa afganistanskom vladom koju podržavaju SAD u cilju okončanja rata koji traje više od četiri decenije, javlja AP.

Pregovori u katarskoj prijestolnici Dohi sporo napreduju i uprkos ponovljenim zahtjevima za okončanje nasilja, ono se nastavlja.

Sporazum SAD sa talibanima u februaru otvorio je put za sadašnje pregovore. Ovim dokumentom je predviđeno povlačenje američkih i NATO snaga iz Afganistana.

Afganistanski zvaničnici odbili su da razgovaraju o sajmu knjiga. Istovremeno, iranska novinska agencija ISNA, djelimično bliska vlastima objavila je da na sajmu trebalo da izlaže oko 40 iranskih izdavača.

Iranske diplomate su bili na meti napada u Afganistanu i ranije što je umalo dovelo do rata između dvije zemlje. Zvanični Teheran je optužio 1998. talibane da su odgovorni za smrt devet iranskih diplomata koji su radili u konzulatu na sjeveru Afganistana. Iranske vlasti su tada poslale vojna pojačanja na granicu sa Afganistanom dugu 950 kilometara, podsjeća AP.

Istovremeno, u ponedjeljak je poginulo najmanje sedam civila, uglavnom žene i djeca, u eksploziji bombe postavljene na putu u južnoj provinciji Helmand.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG