Linkovi

Dopisnik Radija Slobodna Evropa ubijen na jugu Afganistana


Afghanistan -- Mohammad Alyas Dayee RFERL journalist Died in Helmand on Road Side Bomb,12 Nov 2020
Afghanistan -- Mohammad Alyas Dayee RFERL journalist Died in Helmand on Road Side Bomb,12 Nov 2020

Dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) Elijas Daji (Elyas Dayee), ubijen je u eksploziji bombe koja je bila zakačena za njegov automobil, saopštili su lokalni zvaničnici.

Napad se dogodio u četvrtak, 12. novembra ujutru, u gradu Lashkar Gah, centru južne provincije Helmand.

Portparol guvernera ove provincije, Omer Zvak (Omer Zwak), izjavio je da su u napadu ranjene još tri osobe među kojima je brat ubijenog novinara, kao i jedan muškarac i jedno dijete koji su se zatekli na mjestu eksplozije.

Niko još uvijek nije preuzeo odgovornost za napad.

Elijas Daji je radio za RSE servis u Afganistanu, poznat kao Radio Azadi.

Direktor Radija Azadi, Sami Mahdi, potvrdio je na Twitteru da je Daji ubijen u napadu koji je nazvao terorističkim. „Moj kolega i drag prijatelj Elijas Daji, ovog jutra je izgubio život u terorističkom napadu. Bio je džentlmen, uvijek je bio nasmijan. Ovo je užasna vijest“, napisao je Mahdi.

Nasilje u Afganistanu je u porastu širom te zemlje u trenutku u kome se vladini pregovarači i talibani sastaju u Kataru kako bi pronašli kraj višedecenijskog rata.

Nije međutim zabilježen nikakav iskorak od septembra, kada su ovi razgovori otvoreni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG