Linkovi

Raketni napad na američku bazu u Afganistanu, nema izvještaja o žrtvama


Aerodrodom Bagram u Afganistanu.
Aerodrodom Bagram u Afganistanu.

Pet raketa ispaljeno je u subotu na glavnu američku bazu u Afganistanu, ali u napadu nije bilo žrtava, rekli su zvaničnici NATO-a i afganistanske pokrajine u kojoj se nalazi baza.

Rakete su pogodile aerodrom Bagram, rekla je Wahida Shahkar, portparolka guvernera u sjevernoj pokrajini Parvan.

Shahkar je rekla da je 12 raketa postavljeno u vozilo, a pet je ispaljeno dok je policija uspjela da ukloni sedam drugih.

Nije mogla da pruži druge detalje o eventualnim žrtvama ili šteti u američkoj bazi. Rekla je da u tom području nema žrtava među civilima.

Zvaničnik NATO-a potvrdio je napad i rekao da su početni izvještaji ukazivali na to da aerodrom nije oštećen.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost.

U aprilu je grupa Islamska država (IS) preuzela odgovornost za pet raketnih napada na bazu. Nije bilo žrtava.

IS je takođe preuzela odgovornost za višestruke napade u glavnom gradu Kabulu, poslednjih mjeseci, uključujući i obrazovne institucije, u kojima je ubijeno 50 ljudi, od kojih je većina učenika.

Nasilje u Afganistanu je poraslo čak i dok pregovarači talibana i afganistanske vlade održavaju razgovore u Kataru, pokušavajući da postignu mirovni sporazum koji bi mogao da okonča rat dug decenijama.

U isto vrijeme, talibani su vodili žestoke bitke protiv boraca IS, posebno u istočnom Afganistanu, dok su istovremeno nastavljali pobunu protiv vladinih snaga.

Ranije ove nedjelje, američki general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba, održao je nenajavljeni sastanak sa talibanskim liderima u Dohi kako bi razgovarao o vojnim aspektima februarskog sporazuma između SAD i Talibana.

Sporazum, potpisan u Kataru, gdje talibani imaju političko predstavništvo, imao je za cilj da postavi osnovu za direktne mirovne pregovore između talibana i avganistanske vlade.

Poslije razgovora sa talibanima, Milley je odletio u Kabul da se konsultuje sa afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem​. Rekao je da su obje strane naglasile potrebu za brzim smanjenjem nivoa nasilja u cijeloj zemlji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG