Linkovi

Sporazum koji može okončati najduži američki rat


Američki vojnici u Kabulu
Američki vojnici u Kabulu

Najduži rat u kome je Amerika ikada učestvovala mogao bi biti okončan nakon potpisivanja sporazuma Amerike sa talibanima u subotu. 

Rat je započet nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Američki predsjednik George Bush je prije 18 godina naredio početak akcija protiv Afganistana.

Sporazum bi trebalo da precizira plan povlačenja američkih vojnika, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada su srušene kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Amerika je potrošila više od 750 milijardi dolara, a sa obje strane izgubljeno je desetine hiljada života. Agencije navode da je takođe ovo bio rat koji su američka javnost i političari često ignorisali.

Talibani su vladali Afganistanom, krili Osamu bin Ladena, sa Al Kaidom napravili plan, a potom i slavili otmicu i rušenje četiri aviona na Manhattan, Pentagon i u zapadnoj Pennsylvaniji, kao i stradanje skoro 3.000 ljudi.

Sam državni sekretar Mike Pompeo rekao je privatnom u razgovoru sa američkim diplomatama u State Departmentu da ide na potpisivanje sporazuma, samo zato što je na njegovom učešću insistirao predsjednik Donald Trump, prema riječima dvije osobe koje su bile na tom sastanku, prenosi AP.

Planirano je da se broj od 13 hiljada američkih vojnika, u narednih nekoliko nedjelja smanji na 8.600. Dalje povlačenje zavisi od toga da li će talibani ispuniti uslove koji se tiču odricanja od terorističkih akcija. Prema sporazumu, talibani se obavezuju da neće dozvoliti da Afganistan bude poligon za napad na Ameriku ili njene saveznike.

Sam sporazum otvara mogućnost da frakcije u Afganistanu povedu mirovne pregovore, što djeluje komplikovano. Takođe, pet hiljada talibana bi trebalo da bude oslobođeno iz zatvora, ali još nije sigurno da li je afganistanska vlada spremna da to i dozvoli. Ostaje nepoznato i da li su talibanske vođe spremne da polože oružje.

Nejasno je i da li će sporazum uticati na poboljšanje prava žena, budući da su talibani sprovodili šerijatske zakone i ugrožavali prava žena i djevojčica. Prava žena u Afganistanu brinula su i Bushovu i Obaminu administraciju.

Neki od članova kongresa, kao i veterani protive se bilo kakvom sporazumu sa talibanima. Liz Cheney, zajedno sa 21 predstavnikom republikanaca, zahtijeva da administracija ne dogovara sa talibanima nešto što bi im omogućilo da budu na strani onih koji su protiv američkih građana i interesa. Cheney je kćerka potpredsjednika Amerike Dicka Cheney​ja u Bushovoj administraciji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG