Linkovi

Novi izvještaj pokazuje ograničavanje slobode medija u Evropi


Karta slobode medija RSF-a (Reporteri bez granica) 2021. u Parizu, Francuska, u utorak, 20. aprila 2021. Reporteri bez granica kažu da je došlo do "dramatičnog pogoršanja" slobode medija otkako je pandemija napala cijeli svijet.
Karta slobode medija RSF-a (Reporteri bez granica) 2021. u Parizu, Francuska, u utorak, 20. aprila 2021. Reporteri bez granica kažu da je došlo do "dramatičnog pogoršanja" slobode medija otkako je pandemija napala cijeli svijet.

Vodeće medijske organizacije i nadzorne grupe objavile su novi izvještaj koji se odnosi na prijetnje slobodi medija širom Evrope. Izvještaj dokumentuje rekordan broj prijavljenih kršenja prava novinara u 2020. godini, uključujući fizičke napade, uznemiravanje, zastrašivanje i nasilje na društvenim mrežama - koji su u nekim slučajevima intezivirani tokom mjera donesenih usljed COVID-19 pandemije.

Ovo je treći godišnji izvještaj čiji su autori medijske grupe u partnerstvu sa 47- članim Savjetom Evrope radi promocije zaštite i sigurnosti medija u regiji koja se proteže od Portugala do Rusije.

Među ključnim nalazima: ugrožavanje pravne zaštite novinara i vladina uplitanja prijete slobodnom izražavanju i nadzornoj ulozi medija u borbi protiv zloupotreba.

William Horsely, predstavnik slobode medija pri Udruženju evropskih novinara, rekao je da je 2020. zabilježeno rekordnih 201 prijavljenih kršenja slobode medija - 40 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Evidentirana su i 52 upozorenja za nasilne napade i djela. Uključujući dva smrtna slučaja, jedan u Albaniji, jedan u Rusiji. I rekordan broj od 70 djela povezanih s zastrašivanjem, uznemiravanjem novinara - lično ili putem interneta - od kojih su se mnogi desili na ulici u protestima. Ostale upozoravajuće kategorije su zatvaranja, nekažnjavanja i druga djela koja imaju hladan učinak na slobodu medija", rekao je.

Horsley je rekao da su oko polovine prijavljenih kršenja počinili političari i javni zvaničnici.

U zemljama poput Poljske i Mađarske, navodi se u izvještaju, vlasti su u suštini na crnu listu stavile medije koji ih kritiziraju, za razliku od onih koji su prijateljski naklonjeni prema vladi. U drugim slučajevima, poput Turske i Rusije, utvrđeno je da je monopolizacija medijskih kuća ograničila raznolikost izražavanja.

Christophe Deloire, šef RSF-a (Reporteri bez granica) stoji ispred mape slobode medija za 2021. godinu u Parizu, Francuska, utorak, 20. aprila 2021. godine.
Christophe Deloire, šef RSF-a (Reporteri bez granica) stoji ispred mape slobode medija za 2021. godinu u Parizu, Francuska, utorak, 20. aprila 2021. godine.

Izvještaj je utvrdio da su COVID-19 zdravstvena ograničenja dodatno ograničila medijske slobode u mnogim zemljama, ponekad povećavajući nadzor i ograničavajući novinarske mogućnosti da izvještavaju o pandemiji - uključujući rizik od krivičnih sankcija.

Izvještaj je takođe opisao skupe, lažne tužbe i druge mjere moćnih entiteta s ciljem ućutkivanja kritičkog medijskog izvještavanja. Te mjere su poznate kao strateške tužbe protiv učešća javnosti ili SLAPP.

Izvještaj je takođe naglasio rastuće uznemiravanje na društvenim mrežama, koje je posebno usmjereno na novinarke.

"One su sve češće žrtve seksističkih uvreda i prijetnji. Postoje slučajevi u Srbiji, Španiji, koji su u domenu totalne nekažnjivosti", rekao je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara.

"Naš izvještaj osuđuje pasivnost online platformi i javnih vlasti u suočavanju s ovim prijetnjama", rekao je.

Izvještaj je iznio mjere za zaštitu slobode medija i ponovio neke nalaze o ograničenjima koja se dovode u vezu sa pandemijom COVID-19, a koji su objavljeni u najnovijem globalnom izvještaju Reportera bez granica. Ovdje u Europi, kako se navodi, politike su se suprotstavile upozorenjima Vijeća Evrope protiv ograničavanja javnog pristupa informacijama.

Sveukupno, utvrđen je mali napredak od 2016. godine, kada su se države članice usaglasile da su napadi na novinarstvo i slobodu medija postali alarmantni i neprihvatljivi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG