Linkovi

Egzekucija grčkog novinara šokirala Evropu i Zapad


Policijski kamion prevozi automobil grčkog izvještača o kriminalu, u južnoj Atini, 9. travnja 2021. Giorgosa Karaivaza, koji je ubijen u petak u blizini svoje kuće
Policijski kamion prevozi automobil grčkog izvještača o kriminalu, u južnoj Atini, 9. travnja 2021. Giorgosa Karaivaza, koji je ubijen u petak u blizini svoje kuće

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis naložio je hitnu istragu atentata na jednog od glavnih izvještača o kriminalu u zemlji.

Grčki su mediji dugo bili na meti krajnje ljevičarskih organizacija i anarhista u pokazu nasilnog prkošenja onome što nazivaju vezama između njih i nacionalnog političkog i financijskog establišmenta.

Međutim, ubistva novinara rijetka su u Grčkoj i ako se utvrdi da je izvjestitelj ubijen zbog izvršavanja svojih dužnosti, to će biti prvi takav slučaj u Europi u posljednjih nekoliko godina.

Ministar zaštite građana Michalis Chrisochoidis napustio je maratonski sastanak s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, rekavši da je odlučan u lovu na ubojice Giorgosa Karaivaza.

Nazvao je atentat groznim zločinom, ali rekao je kako je uvjeren da će vlasti uskoro pronaći odgovorne i predati ih pravdi.

Utrka je u toku ... i ulog je velik.

Karaivaza je ubio par maskiranih muškaraca koji su ispucali deset metaka u glavu, vrat i lijevi dlan reportera, ostavivši ga mrtvog u lokvi krvi ispred njegove kuće, u mirnom rezidencijalnom predgrađu Alimosa, južno od Atine.

Mještani poput Eliasa, općinskog vrtlara koji je odbio dati svoje prezime iz straha od odmazde, rekli su da je vidio naoružane ljude i bio zapanjen koliko su se proračunato i smireno ponašali.

Stvarni pucnjevi nisu se čuli jer su koristili prigušivač zvuka, rekao je. Obojica su došli motorom, ubili Karaivaza i mirno otišli, kao da se ništa nije dogodilo.

Vlasti kažu kako sada sastavljaju dijelove misterija, pokušavajući identificirati napadače uz pomoć nadzornih kamera, i niza forenzičkih dokaza koji su do sada prikupljeni.

Vjeruju da je Karaivaz danima praćen prije nego što su naoružani ljudi počinili smrtonosnu pucnjavu u petak, usred bijela dana.

Visoki policijski službenici rekli su za VOA da sumnjaju da je ubistvo povezano s organiziranim kriminalom i skupinom zvanom Mafia Greece, poznatom po angažiranju stranih strijelaca kako bi riješili razlike u podzemlju u Grčkoj, objašnjava Eleftherios Economou, zamjenik ministra zaštite građana.

Nema sumnje, rekao je, da imaju posla s plaćenim ubicama. To je metodologija, rekao je, vlasti su u posljednje tri godine ovdje vidjele najmanje 19 ubistava sličnog stila i to bi moglo puno otežati rješavanje slučaja.

U svakom slučaju, kažu stručnjaci, motiv ubojstva Karaivaza ostaje nejasan.

Ako se potvrdi da je povezan s novinarskim radom, tada će to biti prvi atentat na novinara u Europskoj uniji od ubistva Jana Kucijaka u Slovačkoj 2018. godine.

Karaivaz je bio suradnik novina Eleftheros Typos i osnovao je web stranicu s vijestima bloko.gr koja je izvještavala o kriminalu.

Vodeći dužnosnici diljem Europske unije izdali su izjave o suosjećanju, podržavajući slobodu govora, dok su apelirali na vladu i vlasti u Ateni da love napadače.

Američka ambasada u Atini rekla je da će pomoći svim naporima u odbrani svetog prava na slobodu govora.

Grčki medijski uredi i novinari često su na meti krajnje lijevih anarhista koji ih rutinski napadaju u, kako tvrde, napadima na establišment.

Ipak, ubistva novinara ovdje su rijetka, što izaziva zabrinutost da je sloboda govora u zemlji koja je rodila demokratiju sada možda u ozbiljnoj opasnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG